За дупките и виното

Без цензура

08-11-2009, 21:11

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Звучи малко като анекдот. С повече фантазия можем да стигнем дори до Стайнбек. Уви, случаят тука е толкова елементарен, колкото простичко изглежда приятелството между магарето и бодилите.

България е хубава страна с хубави хора. Произвежда много добро вино и качествени дупки по пътищата. Една дупка колкото повече е отлежала, толкова поводи за възклицания буди. То и с виното е така. Естествено човек не бива да прекалява и с двете. Повече от две чаши добро червено вино носят главоболие. При дупките е подобно положението – ако вземе човек да улучи с колата си повече от две дупки в рамките на минути – не само главата, ами и зъбите ще го заболят.

Така си е. Големите дупки и качественото вино си приличат още по това, че и двете излизат скъпо. Едно отлежало вино от дълбоките резерви на някое забравено мазе е почти толкова ценно, колкото една добре оформена, дълбока и с остър ръб дупка. При попадането им няма как да не се бръкнеш надълбоко в джоба – за стъклената бутилка и за нова предница и гуми.

И все пак си има вина и дупки за ценители. Който иска да я кара по-обикновено и да се цели в булевардни дупки и масови вина, да си стои в града. А тези, които предпочитат нещо по-така, могат да посетят някои расови винарски изби, като преди това минат по околовръстния път на забравено село, където дупките са толкова редки и в същото време с такъв мащаб, че човек може да изчезне в тях подобно на метеорит, засмукан от черна дупка.

На пазара и на пътя, като се появи нова дупка, хубаво е човек да направи дегустация, преди да тръгне към масова употреба. За виното, предполагам, няма нужда да ви обяснявам как се прави. Но ето как се дегустира нова дупка на пътя. Забележите ли я, намалете. Дори намалете повече, ако в един момент космите на врата ви започнат да се изправят, при положение, че не виждате дъното на дупката. Опитайте се да оставите дупката да мине между колелата. Дръжте волана здраво и стиснете зъби. И, ако е възможно, изгонете сиянието на вашия майстор и неговото досадно цъкане с език, което би могло да се сравни и с работата на касов апарат. За повдигане на духа все пак може да си кажете, че това е наистина расова дупка и да си представите как ще разкажете на приятели за нея. Но преди това гледайте да не излезете с главоболие от употребата й и също така с напълно цял автомобил. В крайна сметка, ако я улучите, не изпадайте в паника. В такива моменти психолозите казват, че е хубаво да се наругаете – така човек изпуска парата. После какво му остава? Нищо друго, освен да се смее сам на себе си и на дупката, която аха да му проговори с човешки глас.

Дупките се появяват през зимата, когато водата замръзва в процепите на асфалта и с разширението й се оформя нашето бъдещо главоболие. То и с виното е така – на зима се избистря новата реколта. Това е уникален природен феномен, за който ние трябва да сме изключително благодарни. Защото, ако – примерно днес – уцелите някоя дупка, след като се наругаете, приберете се вкъщи и си налейте каничка вино. Нарежете си мезе и, докато си попийвате и хапвате за успокоение, за мезе можете да си вземете и онези, от които зависи оправянето на пътищата с вашите пари.