Димитър Луджев: Процесите в ляво са необратими

Новините

09-11-2009, 12:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Процесите в БСП са необратими. За първи път от 20 години насам БСП престана да бъде мощен манипулативен център на всички неформални инструменти на власт. Партията не може да си възстанови това влияние и ще се разпадне” , заяви бившият военен министър в правителството на Димитър Попов Димитър Луджев в предаването „Тази сутрин” на бтв.

Той разкри, че има информация от членове на БСП, че част от червените подготвят създаването на нова лява партия. Кръгът около Станишев пък щял да остане в БСП.
„Станишев изхожда от досегашния опит, че който се е отлюспил от партията-майка, не е прокопсал. Само че, сега има много хора с мощни финанси и връзки, които ще дадат гръб на новата партия”, смята Луджев.


Според него има реален шанс министри от предишния кабинет да бъдат осъдени, защото срещу тях има мощна коалиция, подкрепяна и от част от враждуващите помежду си кръгове в БСП.


Луджев заяви, че силовите групировки, които се появиха у нас в началото на прехода, са създадени от бившата ДС. Той посочи, че Мултигруп е създадена по нареждане на дясната ръка на Тодор Живков - бившият шеф на ДС Григор Шопов. Целта била Мултигруп да се изправи срещу създадените от Андрей Луканов групировки и структури.  Бившият шеф в ДС Димитър Иванов пък е бил на заплата в Мултигруп. Луджев разказа, че като военен министър е създал две комисии, които да разследват ограбването на държавните пари след демократичните промени у нас. После обаче Иван Костов и Филип Димитров прекратили разследването. „Установи се, че ДС е контролирала над 80 фирми в чужбина и над 360 банкови клонове.

 

Фирмите са държали над 900 млн. лв., а дружествата – над 2,5 млрд. лв. Парите вече са изпрани. Все още обаче в БНБ има документи за тези далавери, но няма желание да бъдат потърсени”, смята Луджев.  Според него сценарият на прехода продължава с пълна сила, а групировките си играят играта. “Тези групировки и структури, създадени от БСП, получиха икономическа легитимация при Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция. Сега е дошло време за политическа легитимация”, твърди Луджев.