Още трима варненци със свински грип, студентите тръгват на лекции

Архив Варна

09-11-2009, 14:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Три нови случая на свински грип във Варна бяха потвърдени днес. Два от тях са доказани, след като пациентите са били изследвани във вирусологичната  лаборатория на ДКЦ I “Света Клементина”.

Болните са 31-годишен варненец, който решил да се тества за заболяването заради силни болки в гърлото, и 7-годишно момче от Провадия, което страдало от болки в гърдите, съобщиха от лечебното заведение.
От там информираха, че още в първия ден-петък, в който са започнали да правят изследвания, четирима души са се възползвали от услугата и при два от тях диагнозата е била АH1N1. Варненци, които искат да се изследват, могат да го направят всеки делничен ден от 8 до 13 часа. Тестът струва 15 лв., а секретите са безпалтни. Специалистите предупреждават, че пациентите трябва да дадат секрет на гладно, за да бъде максимално точен тестът.
Междувременно стана ясно, че 30-годишен варненец също е заболял от новия грипен вирус. Диагнозата е потвърдена в София.
Въпреки препоръките на Кризисния щаб по грип и остри респираторни заболявания във Варна студентите да останат във ваканция и тази седмица, три университета от утре започват учебни занятия. Лекции ще имат възпитаниците на Варненския свободен университет, Техническия и Икономическия. 
Регистрираната заболеваемост във Варна през миналата седмица е 182-ма на 10 000 души. Ръст на болните от грип се забелязва във възрастовата група 20 – 64 години.
Шефът на Регионалния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански е разпоредил на всички лечебни заведения в областта да не пестят от запасите с противогрипната ваксина „Тамифлу”, тъй като количествата, които има в региона, са достатъчни.