Сега: Един балансиран ден на Симеон Дянков без акули и пингвини

Архив Варна

10-11-2009, 05:33

Автор:

ДИЯН БОЖИДАРОВ

Всичко от Автора

Голям камък трябва да е паднал от сърцето на Симеон Дянков. След като на 50-ия ден се оплака, че някакви акули са зинали срещу него, на стотния посети Варна и никакви зъбати хищници не го пресрещнаха. А след като във Варна няма акули, които да разбалансират бюджета, няма къде да има.


Не само акули, но и пингвини (за тях по-долу) не видя Дянков. Наобиколи го само доброжелателна морска фауна и флора, свикнала да съобразява цвета и жизнените си функции според посоката на вятъра. Дянков им каза, че се задават студени фронтове. Но те така мило и топло го гледаха, сякаш срещу тях не стоеше финансовият министър, а синоптикът от bTV Емил Чолаков.


Дянков се яви в 10 часа пред сградата на НАП-Варна. С него бе и шефът на агенцията Красимир Стефанов. Двамата бяха запланували срещи със служители от данъчното, общината, митниците, и накрая пак от общината, което за стотици чиновници означаваше ден прекаран в трескаво очакване и изпращане на скъпите гости. За разнообразие ги аплодираха - кратко, но ползотворно. По-балансиран работен петък варненските данъчни и митничари скоро не бяха имали.


Преди да влезе в офиса на НАП Дянков имаше кратка среща с журналистите. Стана ясно, че тройната коалиция е крала много, но пък след 100 дни управление на ГЕРБ


контрабандата е почнала да сдава фронта



Тежката битка с наследството обаче ще да е коствала жертви, тъй като Дянков леко е започнал да недочува. Журналистка го пита нормално ли е особа с прякор Пингвина да е кандидат за шеф на редица митнически управления. Оказва се, че като човек, живял до скоро в чужбина, Дянков не е чувал и не знае "какво стои зад тези Пингвини и други подобни". Репортерите зашушукаха тревожно, че веднага след връщането от САЩ Дянков чуваше доста по-добре. Чу например какви поразии е направил Румен Петков в митниците и веднага ги разгласи.


Сега се оказва, че слуховият проблем наистина е сериозен. Друг журналист го пита защо правителството смята да отложи с две години обещаното падане на тавана на пенсиите. Дянков хич не чува въпроса, а при потретването все пак отвръща, че падането на тавана не се отлага. Вредни шумове явно смущават чуваемостта и на заседанията на кабинета, тъй като два часа по-късно социалното министерство ще потвърди отлагането.


Далеч по-ползотворна бе срещата на Дянков със служителите на НАП-Варна. Това мероприятие остана скрито за журналистите, но от агенцията се погрижиха да информират за характера и продуктивността на диалога. Данъчните служители "силно одобрили" няколко идеи на ресорния си министър, а и се потрудили да дадат принос в борбата срещу далаверите и измамите. Конкретно - в изкарването "на светло на голяма част от сивия оборот от отдаване под наем на недвижими имоти". Като тъмните сили, които пречат на белия оборот, са били припознати студентите. Та варненските данъчни предложили квартирният наем да се приспада от налозите на студентите, стига да е официално деклариран. Не е ясно какво смята Дянков по въпроса и дали не е имало идея наемът директно да се превежда по сметката на НАП. На медиите бе обяснено, че министърът обещал да внесе в парламента "разумните предложения".


Час по-късно Дянков се отклони до Добрич, където също имаше ползотворни разяснителни срещи по балансиране на бюджета. Красимир Стефанов пък се запъти към сградата на община Варна, където повторно се срещна с подчинените си, този път примесени със служители на Агенцията за държавни вземания. Те бяха успокоени, че съкращения ще има, но България ще се оправи. Единственият недоволен бе кметът Кирил Йорданов. Той бе дошъл да стисне ръката на Дянков, но не знаеше, че вицепремиерът е прескочил до Добрич. Вечерта Йорданов пробва не само да стисне ръката на министъра, но и да поговорят по наболели проблеми. Остана си само с първото.


За какво Йорданов иска да хортува с Дянков се разбра от изявления на зам.-кмета Борислав Борисов. Докато Дянков дефилираше из Варна, Борисов вече бе напоил местните медии с гняв от отказа на държавата да финансира делегираните на общините дейности. "Скоро ще поискат да издържаме и армията", прозря в яда си Борисов. Което не бе кой знае какво откритие, тъй като още през септември Дянков предложи местните власти да поемат финансирането на полицията.


Най-мащабната проява на вицепремиера бе в 18 часа в зала "Пленарна" на общината. Мероприятието бе обявено като "Среща на министър Дянков с варненския бизнес". Любезен домакин бе местната организация на ГЕРБ.


В залата бяха активисти на ГЕРБ, представители на стопански организации и други граждани за европейско развитие. За баланс имаше седесари, тук-там прикрити бесепари, както и хора сменили по няколко партии. Но те не нарушиха формата на срещата, тъй като присъстваха в качеството си на бизнесмени, каквито винаги са били предимно.


Очакванията, че Дянков ще отчете първите 100 дни на кабинета, не се сбъднаха напълно. На него визионерски му се говори повече за вторите 100: "Надявам се, че първите сто дни са ви били интересни. Следващите сто ще бъдат още по-добри".


Пръв от залата думата взема Красимир Узунов. Освен общински съветник от бизнес партията "Глас", той е и вносител на японската техника "Шарп", има мебелна къща, построи и продаде мол. Узунов любезно информира за среща на Дянков с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. "Ставам да ви кажа не толкова какво сме говорили, а да ви обясня атмосферата. Толкова откровено, конкретно, искрено и подготвено ни разказаха какво и как ще го направят... Не искам да ви правя тук политически агитки, но бизнесът си тръгна изключително удовлетворен", балансиран е Узунов. Залата ръкопляска.


Следва шоуто на Росен Марков. Той пък е ексцентрик, който се прочу със застъпничеството на медиците ни в Либия и други каузи, като подаряване на канарче на Бойко Борисов и супа на Любо Пенев. От скоро Марков е член на ГЕРБ.


Този път е измислил "Биг пица Дянков"


Пицата е блажна. Министърът обещава, че през втората половина на 2010 г. България ще яде месна пица. Марков е доволен. Очевидно доволен от медийната консумация на пиците е и Дянков, тъй като на другия ден ще се похвали пред централен вестник, че е канен да посещава пицарии.


Дянков разяснява, че водещите му приоритети са образованието и здравеопазването. Но и че хазната е празна. Говори за стратегическо планиране. Следват делови въпроси на представители на различни браншове. Най-небалансирана е една девойка на двадесетина години. Емоционално казва, че се е върнала от чужбина поради родолюбие, работи за норвежка фирма, която има пари и план да направи у нас завод за пожарогасители. Но заради бюрокрация и чиновнически рекет й идва да си тръгне обратно. Пита дали и Дянков не възнамерява да си замине от България. "Аз съм си изгорил куфарите", казва министърът. Залата се усмихва. Чува, че на Дянков му е по-интересно да решава различни казуси в България, отколкото да си стои в голямата къща във Вашингтон. Девойката е впечатлена.


Дянков си тръгва удовлетворен. Разсеял е всякакви съмнения, че бюджетът догодина няма да е балансиран. Някой подхвърля, че е по-добре да спре да събира данъци. При толкова много подобрени приходи и свити разходи, бюджетът като нищо може да се разбалансира.