Труд: Росен Марков се запали заради новини на турски

Архив Варна

11-11-2009, 07:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненецът Росен Марков, председател на Партията на българските мъже, опита да се запали пред сградата на БНТ в знак на протест срещу новините на турски език, пишат днес столичните ежедневници.

Не знам дали, ако го беше направил във Варна щеше да се радва на чак такова внимание - все пак тук сме виждали не една и две от "нестандартните" изяви на Марков. Но този път той надмина дори себе си.

На ъгъла на улиците "Сан Стефано" и "Шейново" той си сложил масичка и плакат с надпис: "Не на новините на турски език по БНТ. Те са гавра!? Кому са нужни?"

Около 16.30 часа Марков драснал клечка кибрит и си запалил палтото. Полицаи се втурнали към него, съблякли палтото и с един пожарогасител поляли дрехите му. Палтото останало на пътя, а Марков се върнал при масичката си с надписа, пише "24 часа".

Марков беше напоил палтото си с бензин и към 16,30 ч поднесе запалка към връхната си дреха, разказва пък "Труд". Минути по-рано свърши поредната емисия новини на турски език.

Марков остави палтото да гори 2-3 секунди върху себе си и след това бързо го хвърли на земята. Пуловерът му обаче също се запали, но той не реагира. Разнесе се миризма на изгоряло. “Не съм имал нищо предпазно по себе си”, каза Марков малко по-късно. Полицаите, които охраняват БНТ, се хвърлиха към Марков с пожарогасител. Те така и не го ползваха, тъй като палтото му падна в локва. А пуловерът угасна сам. “Под него имах фанелка, получих леки изгаряния, не съм за болница”, каза Марков.