Шефът на Гражданска се подхлъзна преди първия сняг

Мисия Варна

11-11-2009, 13:44

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Шефът на Гражданска защита Владимир Иванов нагази остро и много накриво в подготовката за зима 2010. В подхлъзването той увлече и новия губернатор на областта Данчо Симеонов.


Преди да е паднал първият сняг, Иванов оповести, че общини крият информация за техниката, с която ще борят  първия сняг.
Пред медиите Иванов оповести, че ръководствата на администрациите във Варна и в Аксаково не си казват машините, с които разполагат за борба със снежните стихии.


След първите реакции на нарочените за нарушители кметове, че твърденията не отговарят на истината, Иванов започна да обяснява, че не администрациите, а фирмите не си били подали списък с камионите и шофьорите за битката със снежните виелици.


Проверка на “ВарнаУтре.бг” обаче показа, че шефът на Гражданска защита пак не казва истината. И или се е явил крайно неподготвен пред медиите заедно с областния управител Данчо Симеонов, или има субективно отношение към кметските екипи в двете общини.


Кметът на Аксаково Атанас Стоилов предостави на изданието копие от списъка с надлежно описаните автомобили и специализирани машини, с които избраната с конкурс фирма “Акса-96” ЕООД се е ангажирала да гарантира проходимостта в общината в условия на снежни бури. Освен описа на машините в он лайн регистъра администрацията на Аксаково е подала и три имена на диспечери с мобилните им телефони, като хора за връзка в условия на зимна криза, които имат грижа да координират техниката в общината.


Договорът между община Аксаково и фирмата е подписан на 7-и октомври. На 9-и от областната администрация и ГЗ са поискали данните в регистъра, преди 16-и октомври те са били подадени от администрацията, уточниха от общината в Аксаково.


Днес, 11-и ноември, по обяд пред Дарик строителният зам.-кмет на Варна арх. Венелин Жечев коментира, че фирмите, които ще чистят снега в морската столица, са определени и договорите им ще бъдат подписани след 14 дни, тъй като тогава изтичат сроковете за обжалване, предвидени в Закона за обществените поръчки.  Информация за тях и за техниката, с която разполагат, ще бъде изнесена в последствие, твърди Жечев пред Дарик и признава, че няма спомен да е получавал писмо или изискване от Областна управа и Гражданска защита за регистър в системата с данни за снегопочистващо оборудване и за неговите притежатели.


Миналата година фирмите, които се грижеха за снегопочистването в морската столица, бяха четири -  “ Хидрострой”, “ Инжстройинженеринг”, “ Титан” и “Пътища и мостове”. Тази година имало малка промяна в списъка. Избраните фирми покривали критериите на общината, а техниката им била проверена и готова за работа.