Още дъжд и целият скат тръгва към морето

Архив Варна

11-11-2009, 14:37

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Има сериозна опасност при обилни дъждове в Морската градина да се образува общ свлачищен циркус, който ще обедини в едно всички свлачища в района. Ако това се случи, от срутване е заплашен целият скат в района на свлачището, предупреждават специалистите от „Геозащита”–Варна в доклада си до областния управител Данчо Симеонов.

Според специалистите свлачището, което тръгна на 10-и ноември в района на НИМХ-Варна в Морската градина, е с ширина 100 метра, дължина 8-10 метра и дълбочина също около 10 метра. Свлечени са песъчливо глинести материали върху мергели и скални материали.

Цялата клифова зона на „Приморски парк” е засегната от негативни геодинамични процеси. Свлачището е активно и продължава да работи. То е унищожило част от ската и предпазния парапет на алеята. За ден земните маси са пропаднали с още 50 сантиметра. Появили са се и нови пукнатини. Най-вероятната причина за свличането е високото ниво на подпочвените води. Въпреки това от ВиК-Варна проверяват района за спукан водопровод, който евентуално да е причинил пропадането на земната маса.


Районът на инцидента е обезопасен с ленти и парапети. Поставени са предупредителни табели. Движението на автомобили по алеята е забранено.


„Докладвам ежедневно за ситуацията на министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството. Експертите трябва да направят проучвания и да предложат най-добрия вариант за укрепване на свлачището”, обясни областният управител на Варна Данчо Симеонов.


Той разпореди да се извърши ревизия на системите и съоръженията акумулиращи води в района, да не се предприемат земни работи. Губернаторът е наредил да бъде изградена контролно-измерителна система от геодезични репери и марки. В депешата той инструкцира да бъдат вземани водни проби, да се уведомят собствениците на имоти в района и да бъде предприето укрепване по частична проектна готовност. Директорът на НИМХ-Варна, чиято сграда е в близост до срутването, е задължен да следи ежедневно състоянието на алеята.