След 100 години оставаме без плажове, но ще гледаме киви и маслини

Мисия Варна

12-11-2009, 11:59

Снимка:

ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

След сто години морето ще е изяло българските плажове. Това сочи най-песимистичната прогноза за климатичните промени, според която през 2100-ната година морското равнище ще се е повишило с един метър.

Това съобщи във Варна управителят на „Корес” ЕООД – Брегови изследвания и инженеринг д-р Валери Пенчев по време конференция за климатичните промени и адаптирането към тях.

„В последния доклад на Междуправителстваната комисия по климатичните промени, който излезе през 2007 г., оптимистичната прогноза сочеше, че около 2100 г. средноморското равнище ще се е покачило с 12 см. Песимистичната прогноза тогава беше за покачване с 35 см. Тази година обаче специалистите се обединиха около мнението, че за век морското равнище ще се е покачило с един метър”, обясни д-р Пенчев.

Той разказа, че холандското правителство вече е изготвило програми, за да се бори с климатичните промени. Японците пък изчислили, че при песимистичния сценарий 98% от плажовете им ще бъдат унищожени. Според специалиста повишаването на морското ниво означавало ускорена ерозия. Покачването на водата със сантиметър пък изяждало метър от брега.

„У нас повишаването на морското ниво ще е за сметка на плажовете. Повишаването на средногодишната температура ще унищожи мидите, а голяма част от родните плажове са черупкови. Освен това климатичните промени ще изменят рибния ресурс и у нас ще може да се отглеждат киви и маслини”, смята Пенчев.

Анализът на климатичните промени показва, че за век средногодишната температура се е повишила с 0,6 градуса.

„Има сценарий, според който Южна България вече става с климата на Гърция, а северната част на страната се променя с параметрите на южната. Климатичните промени обаче не означават само затопляне и хубаво време, а засушаване, катаклизми и бури. В края на следващия век дъждовете ще са 20% по-малко”, предупреди шефката на НИМХ-Варна Радослава Манярова.

Във Варна пък от 90-та година до момента средногодишната температура се е повишила с 0,5 градуса и вече е 12,5 градуса.

ВарнаУтре