Непушачите с по-високи заплати догодина?

Животът

12-11-2009, 12:54

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Непушачите да получават бонус към заплатата или повече дни отпуска, след като през юни догодина бъде въведена тотална забрана за тютюнопушене на обществени места и офиси, предлагат експерти. Според тях това е една от мерките, която ще стимулира пушачите да се откажат от вредния навик.

Над 80 ръководители на училища, университети, предприятия, болници, институции и хотелиери във Варна ще бъдат запознати с проект за прилагането на добри управленчески практики за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места и работни помещения. Проектът на общинската дирекция „Превенции” и Центъра за социално-екологични практики, спечели първо място в конкурс на здравното министерство. Той е на стойност 6 000 лв. и ще продължи до края на месеца.

„Ще запознаем ръководителите с начина на изготвяне на организационни стратегии и добри практики, с които да се справят с проблема. Освен бонуси за непушачите едно от нашите предложения е въвеждането на магнитни карти, които да отчитат колко време на ден губи един работник, за да пуши и това също да се отразява на заплатата му”, обясни координаторът на проекта и експерт в общинската дирекция „Превенции” Бисерка Алексиева.

30 евро на месец затова, че са се отказали от цигарите пък получават бившите пушачи в испанския град Сеговия, разказа зам.-кметът по здравеопазване доц. Христо Бозов. В градчето, което има 50 000 жители, за пет години цигарите отказали 3 000 души. Проектът на Испанската асоциация за борба с рака обаче бил с огромен бюджет от 500 000 евро на година.

„И у нас трябва да се въведат стимули за пушачите, които се борят с вредния навик. Освен това пушенето и грипът имат пряка връзка при заболяванията на долните дихателни пътища. А 90% от жертвите на рака на белия дроб също са пушачи”, подчерта доц. Бозов.

Според последното представително проучване, направено преди четири години, 50% от работещите българи са пушачи. Варненки пък пушат най-много в сравнение с жените в другите големи градове. Начело в негативната класация са и жените в морската столица, които страдат от рак на белия дроб. Американско изследване пък показало, че пушачите губят 18% от работното си време, за да палят по цигара.

<a href="http://www.varna.utre.bg/" title="Варна Утре - Утрешните новини за Варна">ВарнаУтре</a>