Близо 300 000 гледаха какво разказа руски милиционер на Путин

Новините

12-11-2009, 15:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Само в YouTube повече от 150 000 души са гледали  първото видеообръщение към министър-председателя на Русия Владимир Путин, записано от майора на милицията в Новоросийск Алексей Димовски. Второто е намерило в безплатната видеомрежа над 130 000 зрители.

В обръщението си Димовски разказва за нарушенията и корупцията, с които му се налага да се сблъсква по време на службата. Старшият началник на оперативно-издирвателния отдел (по линия на криминалното издирване) в новоросийското управление на вътрешните работи разказва, че е станал майор срещу обещанието да вкара в затвора невинен човек, и, че началникът на местната милиция Медведев е бил осъден за криминално престъпление, но е успял да скрие този факт при назначаването си.

Майорът също така разказва, че работи по 30 дни в месеца без да му се плаща извънреден труд и, че началството го тормози да повишава разкриваемостта на престъпления, "каквито няма". Освен това негласно било забранено милиционерите в Новоросийск да ползват болнични и, когато Димовски отишъл при лекаря с наранена ръка, помощ му била отказана. Вместо това го предупредили, че, ако настоява за болничен, то той трябва да е поне месец, за което ще бъде уволнен.

Във видеото майорът заявява, че приказките за намаляване на корупцията в Русия не отговарят на действителността: хората се хващат на работа в милицията за 12 000 рубли заплата (около 550 лева), само защото знаят, че ще има и "кирия". Димовски моли Путин за среща с обещанието да му разкаже за всичко, което, предполага той, премиерът може и да не знае.

Авторът на видеообръщението заявява, че напуска милицията въпреки желанието си да работи там. Той твърди, че прекрасно знае, че излага себе си и семейството си на опасност, разказвайки публично за корупцията в милицията, въпреки това се е решил на този ход. Димовски вече е направил сайт в интернет, в който освен двете обръщения е сложил и служебната си характеристика.