Няма отличници в конкурса за Алея Първа

Архив Варна

12-11-2009, 21:44

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Победителите в конкурса за архитектурен проект на "Алея Първа" ще си поделят крайбрежния булевард и всеки ще оформи облика на отредената му зона. С това соломоновско решение приключи конкурсът, в който първа награда не бе присъдена.

Замени я „завишено второ място”, завоювано от  арх. Стефан Добрев. Неговото "Архитектура и дизайн" ЕООД ще получи награда от 15 000 лева. След ахр. Добрев се нарежда колегата му Владимир Рачев от „Акант ДЗЗД”, който ще вземе 10 000 лева. Арх. Лилия Петрова и „Дизарх” ООД заслужиха по 5 000 лева, защото си поделиха третото място.


Това са 4-мата финалисти, които ще могат да работят върху окончателния вид на "Алея Първа". Ще бъдат ползвани и отделни идеи на останалите извън класацията кандидати. Всяка от тях - срещу хонорар от 2000 лева.


Дори проектът на арх. Добрев не отговарял изцяло на изикванията на инвеститорите. Това довело до решението да не се присъжда 1-ва награда.


Комисията беше председателствана от строителния зам.-кмет на Варна арх. Венелин Жечев. В оценяващия екип се включиха  и главният архитект на града Петър Йорданов, столичният му колега арх. Петър Диков, шефът на морската структура на Съюза на архитектите Димитър Стефанов, деканът на факултета по екология и ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет арх. Иван Никифоров. Правото на глас на инвеститорите като член на журито упражни пряснодипломираният архитект Марин Митев - един от шефовете на ТИМ. Право на мнение по проектите имат урбанистът от Марсилия арх. Фредерик Кутон и председателят на Обединеното гражданско сдружение Игнат Раденков.


В разработката на арх. Стефан Добрев има предимно сгради на по 1 и 2 етажа. Най-високата постройка - на 8 етажа, е конгресен център. 12 квадратни площада, всеки с размер 33х33 метра, ще направят крайбрежния булевард изключително интересна гледка и от птичи поглед. Сянка ще им пазят тенти, оформени като платна на ветроход (да не забравяме, че съвсем наскоро арх. Добрев спечели конкурс за проект на пристанище Танжер).


Към алеята, според арх. Добрев, който от 18 години работи предимно в чужбина, трябва да има 7 подхода за пешеходци и велосипедисти, някои от тях ще са снабдени с рампа и асансьор.


В проекта се предвиждат само 0,5% застрояване на „Алея Първа”. Тук ще има 1400 паркоместа, 450 от тях - надземни с много озеленяване.