Търсят 144-ма съдебни заседатели за Варненския районен съд

Мисия Варна

13-11-2009, 14:12

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

144 варненци ще бъдат избрани за съдебни заседатели по искане на Варненския районен съд от специална комисия от общински съветници, оглавявана от Валерия Ангелова от БСП.

Това стана ясно на сесията на Общинския съвет във Варна.
Кандидатите за съдебни заседатели, чийто 5-годишен мандат ще започне през следващата година, трябва да са български граждани, да са навършили 21 години и да не са над 70. Според изискванията 10% от всички избрани за съдебни заседатели трябва да имат педагогическо образование. Кандидатурите ще бъдат пресявани от комисия от шестима общински съветници. Номинираните за съдебни заседатели ще бъдат гласувани на следващата сесия на Общинския съвет.
„От избраните през 2004 г. 123-ма съдебни заседатели, реално в работата на съда през мандата им са участвали едва 30 души. Това се отрази негативно на работата на съда, защото изборът на съдебни заседатели за 15-те наказателни състава, беше ограничен само между тези 30 души”, се подчертава в писмото на председателя на ВРС Ерна Якова – Павлова.
Тя посочва, че за последните три години броят на делата  с участие на съдебни заседатели се е увеличил от 1307 през 2007 г. на 1545 през 2009 г.

Работна група, в която влизат шестима общински съветници и експерти от общинската и районна администрации, пък ще трябва да определи статута и бъдещото ползване на таванските помещения в 14 жилищни блока в жк. „Дружба” в кв. „Аспарухово”.