Сменят втория мост на Аспарухово с тунел

Мисия Варна

13-11-2009, 15:01

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Експерти ще трябва да кажат каква да бъде втората транспортна връзка, която да свързва кв. „Аспарухово” с централната част на Варна.

Вместо обявяване на процедура за предварителни проучвания за изграждане на вторa въздушна магистрала до Аспарухов мост, варненските общински съветници решиха да възложат на кмета  експертите сами да предложат каква да бъде бъдещата транспортна връзка.


„Може да се окаже, че тунелът е по-ефикасното решение от втори мост. Затова нека да възложим на експертите да проучат възможностите за вида на транспортната връзка”, предложи Пламен Андреев от „ГЛАС”.


Групата на ГЕРБ пък директно поиска точката да не бъде гласувана, защото Общият устройствен план на Варна още не бил приет, а трасето на магистрала „Черно море” не било ясно. Освен това според герберите второто съоръжение не бива да е успоредно на Аспарухов мост, защото това означавало, че трябва да е със същата височина. Така не се решавал проблемът с преминаването на по-големите кораби.


„Проблемът с преминаването на корабите няма нищо общо с втория мост. Той ще се реши с изграждането на дълбоководен терминал, който ще позволи обработването на по-високи кораби без те да преминават по канала. Ако магистрала „Черно море” никога не се построи, как ще останем само с Аспарухов мост, когато градът стигне един милион жители?”, контрира председателят на местния парламент Борислав Гуцанов.


Освен вида на транспортната връзка предварителните проучвания трябва да посочат и варианти за изграждането й – концесия, публично-частно партньорство или европейско финансиране.


Съветникът от „Отечество” Радослав Коев пък призова колегите си да ходят на комисии. „На заседанието имаше само двама души. Там разисквахме проблема няколко часа. Обсъжданията се правят в комисиите, а не на сесия”, отсече Коев.
Той подчерта, че капацитетът на Аспарухов мост е почти напълно изчерпан.

„Длъжни сме да мислим за втори мост, за да не дойде време южната част от града да бъде отрязана от центъра. Квартал „Аспарухово” е пред хуманитарна катастрофа. Един пътен инцидент, и в момента отрязва квартала за няколко часа”, призова Коев.