24 часа: Започва щурм жена да оглави ЕС

Архив Варна

14-11-2009, 09:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Широкообхватна атака за налагането на жена за първи президент на Европейския съвет бе подхваната седмица преди лидерите на ЕС да се съберат, за да посочат „лицето на Европа", пише в кореспонденция от Брюксел вестник "24 часа".

Най-силно се чува името на бившия президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга. Самата кандидатка настоява да бъде предпочетена, за да се зачете равенството на половете и недоволства, че твърде малко жени са на лидерски позиции в Европа.

Вчера 9-има белгийски сенатори се присъединиха към нея, като поискаха парламентът на страната да приеме апел към лидерите жена да бъде посочена за президент или за външен министър на ЕС.

Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес вчера също се включи в надпреварата за президент на ЕС с намерението да гарантира по-добро представителство на източните страни членки.

С най-добри шансове за поста обаче остава белгийският премиер Херман ван Ромпуй, който се ползва с подкрепата на Франция и Германия, които имат най-голяма тежест при гласуването. Сред останалите претенденти са премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде, колегата му от Люксембург Жан-Клод Юнкер, Фрайберга и шведският министър-председател Фредрик Рейнфелд, който преговаря за назначението с държавните глави на съюза.