“1984”: 7000 джигити изловиха камерите за 17 месеца

Архив Варна

15-11-2009, 10:04

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Джордж Оруел  със сигурност не е имал представа колко популярен и оборотен ще е цитатът „Големият брат те следи” от романа му „1984”. Както стана модерно от момента, в който едноименното риалити шоу стигна и до България, сега у нас всичко е „Биг брадър”.

„Биг брадър” има в училищата, по детските градини, в банките, че и по улиците. Днес "големият брат" вече не е синоним на "Дядо Иван" или "братския Съветски съюз". С това словосъчетание сега описваме всичко, което ни следи, бройка, контролира.



„Големият брат” наблюдава  най-натоварените варненски улици и кръстовища и вече повече от година се бори не само с нарушителите на Закона за движение по пътищата, а и с уличната престъпност.


239 са камерите, монтирани на територията на Варна. Това е системата за видеонаблюдение на морската столица, която е от изключителна помощ на полицията. И явно върши работа.

Благодарение на тези 239 „очи” от 1-и юни миналата година във Варна са снимани и изготвени 7 000 клипа само по Закона за движение по пътищата. Всички те са изпратени в пътна полиция за налагане на наказания. А, ако един акт на полицай може да се подпише с особено мнение и да се оспорва в съда, документираното с камера не може. Само за 9-те месаца  на тази година благодарение на камерите са спипани шестима шофьори, предизвикали катастрофи и избягали, открити са 29 откраднати коли и още 10, обявени за издирване от „Интерпол”. Установени и наказани са извършителите на много хулиганства и други престъпления. От началото на годината до септември камерите са заснели 14 вандалщини по улиците, като извършителите са задържани и предадени на съда. 51 от уличните сарафи, които мамят на поразия предимно чужденци, също са изправени пред съда от „Биг брадър”.


Според статистиката на звеното за видеонаблюдение най-честите нарушения по варненските улици са преминаването на червен светофар, груби нарушения на пътните знаци и хоризонталната маркировка на улицата, паркиране на забранени места. Много шофьори, които са карали без предпазни колани или са разговаряли по мобилните си телефони в движение, са се простили с по 10 наказателни точки и 50 лв., след като са били заснети.
Най-проблемното кръстовище във Варна, според заснетите от камерите кадри, е това на бул. „Христо Смирненски” и бул. „Владислав” до МОЛ Варна. На това място са регистрирани една четвърт от всички катастрофи, станали в обсега на камерите във Варна. Кадрите сочат, че варненци като цяло са безобразни шофьори. На абсолютно всички кръстовища в града се минава на червен светофар, без изключение. Най-често това става до сградата на Експресбанк на бул. „Владислав”, на светофара на „Шипка” и на светофара до бизнес хотел "Голдън Тюлип".


Пешеходците също са неизменна част от натовареното движение в града, но за тях винаги се говори малко. Каквото и да стане – пешеходецът е с предимство, а шофьорът – винаги е виновен. Камерите обаче засичат груби нарушение на пешеходците, които най-често водят до фатални последици за самите тях. Най-често възрастни хора, които са и трудно подвижни, се хвърлят да пресичат натоварени кръстовища пред автомобилите, обикновено на метри от пешеходните пътеки или близкия подлез. За нещастие често това води до травми, а понякога и до смърт. Тези пешеходци-камикадзета могат да се притесняват единствено за живота и здравето си, защото чрез снимките от видеонаблюдението на тях не могат да им бъдат налагани санкции.


Според статистиката в зоните, които са охранявани от камерите, драстично е спаднала престъпността. Статистиката сочи, че в обхвата на камерите вече няма регистрирана нито една кражба на кола, многократно е намалено уличното разпространение на дрога, значителен е спадът и при хулиганствата.


ВарнаУтре.бг е готов да публикува всяко мнение по темата с видеонаблюдението по варненските улици. Помага ли ни то да живеем по-добре или е нарушение на човешките ни права? Пишете на [email protected].