24 часа: 2,20 лева свалиха жена от самолет

Архив Варна

15-11-2009, 10:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„За чужда неплатена сметка от 2,20 лв. за парно софиянка с двойно граждансто е свалена от самолета при опит да излети за Норвегия”, пише днес „24 часа”. Случката се разиграла на 20 юни 2006 г. на летище София. Оказва се, че забраната е наложена 11 години по-рано от съдебен изпълнител по искане на "Топлофикация", а неплатената сметка за парно е натрупана 9 години, след като тя престава да е собственик на имота в Младост.

 


Заради чуждия дълг и немарливостта на съдебното изпълниние жената си купува втори самолетен билет и се връща със седмица закъснение на работното си място в Осло. Преди това тя завежда дело срещу Национална служба "Полиция" и министерството на правосъдието. Софийският административен съд осъжда държавата да й плати обезщетение от 12 хил. лева за анулирания самолетен билет и принудителното ползване на неплатен отпуск, както и 5 хил. лева за неимуществени вреди.Софиянката с двойно гражданство обаче няма да получи обезщетението, тъй като втората инстанция - Върховния административен съд решава да остави исковата й молба без уважение. Според съда към 1995 г. наложената забрана за напускане на страната била законосъобразна, а това, че институциите бездействали 11 г. нямало връзка със случая.


Жп гарите в големите градове пък стават частни, информира още „24 часа”. Най-рано през 2011 г. гарите в  София, Варна, Бургас и Пловдив ще бъдат дадени на концесия. Обмисля се и приватизиране на товарните превози извършвани от БДЖ. Със средствата ще се субсидират пътническите превози, ще се купят нови вагони и мотриси. С европари ще се подменят релси, за да могат влаковете да се движат със 160 км в час, но нямаме локомотиви, които да развиват такава скорост. По трасето Свиленград-Драгоман пък ще могат да се качват тирове на товарни вагони и така да се облекчи трафика по шосетата.