6000 евро за износ на кюрд през България за Германия

Архив Варна

15-11-2009, 14:53

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Голям канал за трафик на кюрди от Източна Турция през България и Румъния за Германия бе разбит от румънските граничари, прокуратурата и полицията в Добрич,  научи ВарнаУтре. В ареста са трима от организаторите, заедно със седем кюрди.

 

Близки до разследващите  разказаха как кюрдите са били превеждане през всички граници до Германия. Всички, които се устроили в Германия на работа, били задължени да пращат по-голямата част от заплатите си на близките в родината си. Тези пари отивали за финансиране на трафика на нови кюрди. Така към момента в Германия вече има над 3 милиона турски граждани от кюрдски произход.


Каналджиите измислили лесен начин да преминават българо-турската граница, след като режимът по нея бе затегнат след влизането на страната ни в Евросъюза.
Турските граждани се сдобивали с виза от румънското консулство, тъй като нашите дипломати вече по-трудно давали пропуските. Така България се задължавала да пропусне южните си съседи с транзитен режим от 24 часа. Кюрдите влизали в Румъния, и оттам – безпрепятствено отивали легално в Германия.


Много често обаче се случвало дори при издадени визи кюрдите да бъдат спирани и връщани от румънските граничари. От този момент заработили нелегалните канали за трафик на кюрди.


Доскоро те успешно преминавали през речен канал от Русе през Дунав мост. Сборният пункт на трафикантите бил в хотел, намиращ се близо до ГКПП-то. Организаторите направили денонощен пост и причаквали върнатите от Румъния кюрди. Временно ги подслонявали в друг хотел, който се намирал между Русе и Бяла, и изнамерили алтернативен начин да ги върнат обратно в Румъния. Местен лодкар ги прекарвал по вода през нощта на румънска територия. Това лято каналът бил разбит. Лодкарят също бил заловен.


Каналджиите веднага разработили нова схема и продължили дейността си. Този път избрали сухопътната граница през Силистра за превеждането на кюрдите. Извозването им ставало с микробуси, които били шофирани задължително не от собствениците, а от упълномощени лица (при евентуален провал возилото не може да бъде конфискувано, ако е у правлявано от упълномощен). Кюрдите били транспортирани от Русе до Силистра. Там местни хора превеждали групата по тайни пътечки до румънско. Малко преди това част от трафикантите влизали с редовни визи и празен микробус в Румъния през един от двата КПП-та – през Дуранкулак до първото село Вама Веке или през Кардам до Негру вода. Двете групи поддържали непрекъснато мобилна връзка по джиесеми и координирали движението си, докато се срещнат. След това чупели сим-картите, за да не могат да бъдат проследени.


Преди близо месец чрез “муле” от Силистра трафикантите разбрали, че има подходящ човек в едно добричко село, който може да преведе кюрди през гората на Крушарска община до границата. Обещали му голямо заплащане за услугата. Дори му дали и капаро. Групата, която била от осем кюрди и двама от организаторите, пристигнала с микробус в Крушарско и заедно с местния човек потеглили през нощта към румънско. Пазели абсолютна тишина и не палили никакви светлини. Добричлията ги оставил до светлините на първото румънско село и се върнал обратно в дома си. Бегълците се скрили в стопански двор на изоставена постройка, за да изчакат телефонното обаждане на третия каналджия, който пресякъл с микробус границата същия ден през ГКПП – Кардам. Румънски селяни от окръг Кобадин забелязали транспортното средство с българска регистрация, а това по тези места е необичайно, и алармирали граничарите. Румънците от своя страна се подготвили да посрещнат “гостите”. Те проследили движението на микробуса и след нощни гонки, стрелби и екшън, успели да заловят абсолютно всички – осем кюрди и трима български граждани. Цялата група била предадена на властите в Добрич.


Един от кюрдите първоначално твърдял, че нямал намерение да ходи в Германия, а само придружавал сънародниците си. Показал изрядни документи и съдът го пуснал да си ходи. В хода на разследването се установило, че той е част от организирания канал за износ на хора и в момента е обявен за издирване. Открит е и микробусът, с който кюрдите били извозени от Силистра. Той е запечатан, а в него са открити и паспортите на седмината кюрди. Оказало се, че местните трафиканти ги прибрали и оставили бегълците само с по една лична карта, която не важи в ЕС. Целта била, ако кюрдите бъдат заловени, да не може да се установи самоличността им.


Предстои сключване на споразумение с кюрдите по реда на НПК и ако то бъде одобрено от съда, те ще бъдат екстрадирани за Турция под контрола на Гранична полиция. За това е уведомен и турският консул в Бургас.
ВарнаУтре научи, че тарифата за износ на един кюрд от Източна Турция до Германия е 6 000 евро. Всеки калпак броял по 200 евро само за преминаването на българо-румънската граница. Близо 600 кюрди били в очакване да бъдат изведени до Западна Европа. В момента нашенските власти издирват останалите двама от тарторите на канала.