Фандъкова иска закон за София

Новините

16-11-2009, 08:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Закон за София, който да регламентира живота в столицата, поиска новият кмет Йорданка Фандъкова. Тя се обяви против връщането на софийското жителство, но според нея трябва да има строги правила за регистрация на хората, избрали да живеят в столицата. Това стана ясно в предаването „Тази сутрин” на бтв.

Фандъкова обясни, че първата й задача днес е да обсъди с премиера Бойко Борисов кандидатурите за нов министър на образованието. Тя отрече твърденията, че премиерът има на телефона си копче за всеки министър, а вече ще има такова и за кмета на София. Тя заяви, че освен да отговаря на обажданията на министър-председателя, няма да се колебае и да му звъни за проблемите на столицата.


„Столична община ще претендира за средства от правителството, когато има готови проекти. Няма да се искат средства от държавата на всяка цена, а само за конкретни проекти”, подчерта Фандъкова по повод информацията от изборната нощ, че софиянци няма да получат обратно 50% от данъците си в столичния бюджет, както премиерът обеща преди парламентарните избори.


Фандъкова беше категорична, че войната между държавата и общината е свършила. Тя обеща, че ще направи изнесени приемни за граждани заедно с районните кметове във всеки район на столицата. Сред приоритетите, с които ще се заеме още в първия си работен ден като кмет на София, Фандъкова посочи, че ще поиска доклад за ситуацията с бездомните кучета. Друг основен проблем пред новия кмет на София е недостигът на места в детските градини.