Държавният фалит закопава строителни фирми

Архив Варна

16-11-2009, 12:21

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

„Кризата ще изчисти строителния бранш от случайните хора, които влязоха в него, и ще премахне практиката в бригадите да работят неквалифицирани хора, предимно от ромски произход”.

Така собственик на строителна фирма, който от 20 години е на пазара във Варненско и всеки месец плаща между 120 и 150 работни заплати, посрещна началото на световната икономическа криза. В първите няколко месеца той дори се похвали, че битката на пазара се очертава изцяло на терена на високото качество.
Година по-късно обаче същият този човек, който продължава да плаща над 120 заплати и изпълнява строителни дейности, финансирани от държавните фондове, е пред фактически фалит. По една единствена причина – държавните донорски програми, по които неговите клиенти – общините, са спечелили финансиране, на практика са замразени. Фирмата е изпълнила определен обем дейности, по които е направила харчове. Плащала си е заплатите и осигуровките на работниците. И месеци наред не получава нищо – нито от „Красива България”, нито от ПУУДОС, нито от други държавни фондове.
Защото те са опоскани от предната власт, тръби кабинетът „Борисов”. И сигурно в това твърдение има голяма доза истина. Само че, каквато и да е причината, ако сегашното правителство не успее да размрази държавните пари или да акумулира такива, за да си покрие борчовете към бизнеса, тя не просто няма да се превърне в обещавания голям работодател по инфраструктурни проекти в условията на криза, а ще стане пряк виновник за фалити на фирми.