Във Варна стартира Киномания 2009

Варна Лайф

16-11-2009, 15:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР
20 - 26 ноември – зала „Европа"

Цена на билетите – 6 лв.
За учащи и пенсионери – двама с един билет.


Зала „Европа” на Фестивален и конгресен център е оборудвана с немски дъговиден екран, покриващ всички съвременни норми за визуално излъчване, с размери 12/8 м. и звук ДОЛБИ ДИГИТАЛ ЕКССЪРАУНД.

20 ноември – 18 ч.

„ПОСЛЕДЕН ШАНС, ХАРВИ” – САЩ – 93 мин.

Режисьор: Джоуел Хопкинс
В ролите:
Дъстин Хофман, Ема Томпсън, Кати Бейкър, Джеймс Бролин и др.

Нюйоркчанинът Харви Шайн е на ръба да загуби и без това смотаната си работа като автор на рекламни текстове. След като шефът му го предупреждава, че му остава последен шанс да напише нещо свястно, Харви заминава за Лондон през уикенда за сватбата на дъщеря си. Но когато пристига, разбира, че дъщеря му е решила пастрокът й да я поведе към олтара, а в същото време получава известие и че е уволнен. За капак изпуска и обратния самолет за Ню Йорк. Докато дави мъката в бара на летището, Харви заговаря Кейт - чувствителна жена над четиридесетте, която работи в Националния статистически институт. Между двамата започва връзка, която ги вдъхновява и те неочаквано променят живота си.


20 ноември – 20.15 ч.

„ЕКСЦЕНТРИЧНОСТИТЕ НА ЕДНО РУСОКОСО МОМИЧЕ” – Португалия, Франция, Испания – 64 мин.

Режисьор: Мануел де Оливейра
В ролите: Рикарду Трепа, Катарина Валенщайн, Диогу Дориа и др.
     Тази година режисьорът ще навърши 101 години, има над 40 награди от световни и европейски фестивали (няколко номинации за „Златна палма” и „Златен лъв”, както и награди за цялостно творчество) и въпреки годините си продължава да работи активно в киното със статута най-възрастен действащ режисьор в света. Последният му филм „Ексцентричностите на едно русокосо момиче” бе избран в селекцията на „Берлинале”. Тайнствената русокоса Луиза влиза в живота на млад мъж и го променя завинаги, а зрителите остават с усещането за силно европейско кино.

21 ноември – 18 ч.

„ЦАР” – Русия – 116 мин.

Режисьор Павел Лунгин
В ролите: Пьотр Мамонов, Олег Янковски, Рамиля Искандер, Анастасия Донцова и др.
     В Русия през XVI в., насред целия хаос, Иван Грозни твърдо вярва, че е натоварен със свещена мисия. Убеден, че може да разбере и да разтълкува знаменията, той предрича наближаването на деня на страшния съд. Налага абсолютна власт, безмилостно унищожавайки всеки, застанал на пътя му. При развихрилия се терор Филип – митрополит на манастира на Соловецките острови, прочут учен и близък приятел на царя, дръзва да се опълчи срещу мистичната тирания на Иван Грозни. Резултатът е сблъсък между две напълно различни гледни точки за света, морала и справедливостта, за Господ и хората. Епичен филм, замислен като алегория за сталинска Русия. Последният филм с участието на Олег Янковски.

21 ноември – 20.15 ч.

„РАЦИ” – България - 108 мин.

Режисьор: Иван Черкелов
В ролите: Филип Аврамов, Валери Йорданов, Слава Дойчева, Рангел Вълчанов, Николай Урумов, Красимир Доков, Евгения Баракова
     Двама най-близки приятели са въвлечени в криминалната борба на две враждуващи бизнес групировки. Те изпълняват наглед безобидни задачи. Вкопчени като раци в примамките, които ежедневието непрекъснато предлага, героите сами определят съдбата си - изпълнявайки поетите задачи, двамата приятели се изправят един срещу друг.

22 ноември – 18 ч.

„ТАРАС БУЛБА” – Русия – 100 мин.

Режисьор: Владимир Бортко
В ролите: Богдан Ступка, Владимир Вдовиченков, Игор Петренко, Магдалена Мелцаж, Ада Роговцева, Михаил Боярски, Даниел Олбрихски

     Филм по мотиви на една от най-известните повести на Гогол "Тарас Булба". Средата на XVI в. великата полска държава преживява златна ера. Полската аристокрация покорява територията на Украйна с огън и меч, установявайки властта си навсякъде. Всички, които отказват да се подчинят на полското робство, се събират в долното поречие на Днепър, в района на Запорожието. Тук доскорошните роби решават да променят съдбата на своя народ. Много скоро Запорожието става опасен съсед на великата империя. Казаците вече се готвят за война с Полша. Старият казак Тарас Булба има двама синове. Те нямат равни в битките пред стените на обсадения град Дубна. Но по-малкият , Андрий, избира различна съдба - да се отрече от баща си, брат си и родината си и да мине на страната на поляците заради любовта си към красиво полско момиче. Тарас се заклева да убие предателя. По-големият е пленен от поляците и ще бъде екзекутиран на главния площад във Варшава. Тарас трябва да отмъсти...

22 ноември – 20.15 ч.

„АДМИРАЛ” – Русия – 120 мин.

Режисьор: Андрей Кравчук
В ролите: Константин Хабенски, Елизавета Боярская, Сергей Безруков, Николай Бурляев и др.
       Епичен разказ за живота на адмирал Александър Колчак и за любовта му към Анна Темирева, съпруга на негов подчинен. Събитията се разгръщат на фона на падането на Руската империя, революцията от 1917 г. и Гражданската война.

23 ноември – 18 ч.

„БОХЕМИ” – Австрия, Германия – 115 мин.

Режисьор: Роберт Дорнхелм
В ролите: Ана Нетребко, Роландо Вийасон и др.
     Писателят Родолфо и шивачката Мими се срещат случайно на Бъдни вечер и се влюбват от пръв поглед, но болестта на Мими осуетява любовта им. Творба, създадена по великата опера на Джакомо Пучини.

23 ноември – 20.15 ч.

„АНТИХРИСТ” - Дания, Германия, Франция, Швеция, Италия, Полша - 105 мин.

Режисьор: Ларс фон Трир
В ролите: Уилям Дефо, Шарлот Гинсбург
Филмът проследява безименна двойка, опитваща се да преживее загубата на невръстния си син. Заснет в смразяващ и смущаващ стил, комбинация между натоварената със символи вселена на руския майстор Андрей Тарковски, на когото е посветен филмът, и новите японски филми на ужасите, „Антихрист” е картина на ада, предлагаща кошмарни портрети на половете.



24 ноември – 18 ч.

“НЮ ЙОРК, ОБИЧАМ ТЕ” – САЩ – 103 мин.

Режисьор: Фатих Акин, Иван Атал, Шехар Капур, Мира Наир, Натали Портман и др.
В ролите: Натали Портман, Шиа Лабьоф, Орландо Блум, Хейдън Кристенсен, Робин Райт Пен, Кристина Ричи, Итън Хоук, Джон Хърт, Крис Купър, Анди Гарсия, Джули Кристи и др.
       Филм, събиращ в себе си няколко отделни любовни истории, които се случват в Ню Йорк, и показващ на зрителите истината, че в града, който никога не спи, любовта е винаги в мислите на неговите обитатели. “Ню Йорк, обичам те” е калейдоскоп на спонтанните, изненадващи и възпламеняващи човешки връзки, които поддържат пулса на този космополитен град. Секс, забавни, обсебващи и неочаквани срещи се разкриват под небето на „Манхатън”, от „Трибека” до „Сентрал парк” и „Бруклин”.  Филмът е разказ за любовта, толкова разнообразна, колкото е всяка една сграда и всяка една съдба в самия Ню Йорк.

24 ноември – 20.15 ч.

„ЕЛЕГИЯ” – САЩ – 108 мин.

Режисьор: Изабел Коаксет
В ролите: Пенелопе Круз, Бен Кингсли, Денис Хопър, Питър Скаарсгард и др.
Зареден с много човечност и топлота, но и със солиден еротичен заряд, филмът "Елегия" разказва за привличането между известен университетски професор над 50 и млада студентка кубинка на около 20, чиято красота едновременно го очарова и обърква. Интимната им връзка се развива по начин, който и двамата дори не са си представяли, а напрегнатото сексуално противоборство прераства в истинска любовна история...


25 ноември – 18 ч.

„АЛЕНОТО КРИЛО: ТАЙНАТА НА ФЛАМИНГИТЕ” - Великобритания, Франция – 77 мин.

Режисьори: Матю Еберхард, Леандър Уорд
      Документален филм за живота на фламингите. Кой да знае, че е толкова опасно да си фламинго? Филмът се фокусира върху ятата фламинго, които живеят около солените води на езерото Натрон в Северна Танзания и чийто крила се оцветяват в розово от минералите в едноклетъчните водорасли по повърхността му. Ятата се местят целогодишно, за да се възползват от най-добрите места за хранене и размножаване, а пътуванията им са не по-малко вълнуващи от тези на пингвините от „Походът на императорите”.

25 ноември – 20.15 ч.

„СЛАДКИ СЪНИЩА” – САЩ, Великобритания – 93 мин.

Режисьор: Джейк Пoлтроу
В ролите: Пенелопе Крус, Майкъл Гембън, Мартин Фрийман, Гуинет Пoлтроу, Дани де Вито и др.
Някога популярен певец, сега Гари си изкарва прехраната, записвайки рекламни джингли, и е на ръба на кризата на средната възраст, а връзката му с вечно неудовлетворената интелектуалка Дора е наникъде. Животът му приема неочакван обрат, когато среща едно от онези момичета, за които мечтае всеки мъж. Проблемът е, че невероятно красивата Ана се явява само в сънищата му. Той скоро започва връзка с тази съвършена жена-мечта, а дните му минават в подготовка за фантастичните му нощни срещи. С намерение да ускори нещата помежду им, изтощеният, но щастлив Гари, се обръща към чудатия Мел – експерт по тълкуване на сънища, който го посвещава в правилата на вълнуваща, ала доста опасна игра. Очарователна комедия за това какво се случва, когато се сблъскаме с превъплъщение на съвършенството.

26 ноември – 18 ч.

„СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ДИЕТА” – Испания – 100 мин.

Режисьор: Хоакин Ористрел
В ролите: Оливия Молина, Пако Леон, Алфонсо Басаве, Роберто Алварес и др.
        Всичко започва с преждевременното раждането на София в една бръснарница пред очите на другите двама герои... В продължение на 16 години тя расте сред тенджери и тигани между масите на закусвалнята на родителите си, като става виртуозен майстор готвач. А до нея неизменно са двамата най-важни мъже в живота й – Тони, идеалният мъж, за когото се омъжва и от когото ражда три деца, и Франк, който става неин любовник.

26 ноември – 20.15 ч.

„АЗ, ДОН ЖУАН” – Италия, Испания

Режисьор: Карлос Саура
В ролите: Лоренцо Балдучи, Лино Гуанчале, Емилия Верджинели, Тобиас Морети, Енио Фантастикини и др.
Венеция, 1763 г. Поетът Лоренцо да Понте води разгулен живот. Заради многото си любовни афери бившият свещеник е осъден на 15 г. изгнание и е принуден да замине за Виена. Благодарение на своя приятел и ментор Джакомо Казанова, Да Понте се запознава с придворния композитор на австрийския император Антонио Салиери, а скоро след това и с младия Волфганг Амадеус Моцарт. С идеята да провали Моцарт Салиери предлага новодошлият поет и развратник да стане либретист на новата му опера. Но талантът и сантименталните лутания на Да Понте във Виена ще допринесат за успеха на Моцарт и от съвместната им работа ще се роди една от най-смелите му и прекрасни творби – операта „Дон Жуан”.