Партньорите: Сезонът в България беше по-добър от очакваното

Новините

16-11-2009, 15:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Руските туроператори останаха доволни от летния сезон в България. Това съобщава професионалният сайт „Турпром”. Според тях бизнесът им по тази дестинация оцелял благодарение на серия от мерки, предприети от българска страна.

На първо място благотворно влияние оказал фактът, че хотелите удължиха сроковете за намаления при ранно записване. Освен това в края на март бяха отменени таксите за визи за деца до 18 години, които пристигат в България с туристическа група, а по-късно безплатни станаха и визите за деца до 12 години, които пътуват с родителите си. 


Независимо от предприетите мерки детският туризъм по дестинация «България» е намалял с 20-25%, а общият спад на руския туристически поток е около 20%. Трябва да се отбележи, че тези цифри са съществено по-ниски от прогнозите на аналитиците преди началото на сезона, пише "Турпром".
По данни на Държавната агенция по туризъм на България през септември страната са посетили 994,7 хиляди чуждестранни гости, което е с 1,9% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.
Според специалистите, през септември спадът на туристическия поток е бил далеч по-малък, отколкото в по-летните месеци, когато е стигнал до 10% на годишна база. Според статистиката през септември по-малко са били гостите от Румъния и Великобритания (съответно с 41.6%  и 9.4%). За сметка на това се е увеличил броят на туристите от Германия, Франция, Полша и Гърция, пише Prian.ru.
България дава заявка за сериозно развитие на културния туризъм, пише пък полският Podroze.onet.pl. Вече 3 години 40 български и италиански специалисти работят по стратегията за културен туризъм. Според нея страната ще бъде разделена на 13 културно-туристически района, в които са разположени над 300 археологически обекта, исторически паметника и други забележителности. Всички те ще бъдат реставрирани, а достъпът до тях ще стане максимално удобен за туристите.
Делението на региони ще бъде тематично. Сред тях ще има екскурзии, наречени: «Долината на тракийските царе», "Древните столици», «Кръст и меч» (пътуване по тракийските, гръцките и раннохристиянските храмове), «Пловдив и Римската империя», «Градовете на Ренесанса», «По Дунава», «Черноморското крайбрежие». На практика те ще обхванат 80% от историческите и културните обекти, разположени на територията на България.
За да бъде благоустроен всеки от отделните райони, ще бъдат построени пътища, паркоместа и хотели. Според специалистите към днешна дата пред проекта стоят два много сериозни проблема – слабо развитата инфраструктура и лошото ниво на туристическото обслужване в България, пише полската медиа.