Аржентина задържа наш кораб

Новините

16-11-2009, 19:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кораб на БМФ е задържан в Аржентина, съобщиха днес от Параходството. Капитанът на м/к “Лиляна Димитрова” сам алармирал властите, че в машинното отделение са открити пет съмнителни пакета.

В пристанище Сан Лоренцо корабът бил натоварен с 30 хил. тона соево брашно, които трябвало да достави в две европейски пристанища. Минути след отплаването от  Аржентина, в 13.30 часа местно време в събота главният механик уведомил капитана Станислав Караиванов, че негов подчинен е намерил странен жълт прах при стандартен оглед на складовете при напускане на пристанище.

Караиванов веднага докладвал на шефовете на БМФ за съмнителните пакети, съобщава Радио Варна. От Параходството пък подали сигнал до местните власти. В 16.29 ч. бреговата охрана насочила българския кораб към най-близкото пристанище - Порт Росарио на река Парана. “Лиляна Димитрова” акостирал там час по-късно и местните власти започнали да претърсват кораба с кучета.


Обискът, който включва и подводен оглед на корпуса, продължил 20 часа. Не е открит друг съмнителен товар. Повече от денонощие продължават и разпитите на членовете на екипажа - в присъствието на местен адвокат, нает от корабособственика.
Никой от 21 българи, от които се състои екипажът, не е арестуван.