Руският патриарх склони за паметник на наш светец

Архив Варна

18-11-2009, 13:36

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Руският патриарх Кирил приветства идеята на Детелина Николова за паметник на Свети Киприян. Това стана ясно от писмо на руския патриарх Кирил до българския патриарх Максим, получено в община Добрич.

В писмото главата на руската православна църква приветства идеята на кмета на Добрич Детелина Николова да се увековечи паметта на великия син на българския народ свети Киприян.


Патриарх Кирил пише, че съгласно действащите закони в Русия е необходимо проектът да бъде съобразен със съществуващите изисквания и да се одобри от комисията по монументално изкуство към Московската градска дума. Негово светейшество Кирил допълва, че цялата проектна документация заедно с писмото на председателя на организационния комитет Детелина Николова са предадени в кметството на Москва и предстои да бъдат разгледани.

Идеята на кмета на Добрич е в Сретенския манастир в Москва да бъде издигнат паметник на дългогодишния духовен глава на Руската православна църква Свети Киприян. Предложението е подкрепено от Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и бизнес–средите в Добрич. Макетът на паметника е изработен от скулптора Христо Илиев.

Свети Киприян е българин, дългогодишен духовен глава на руската православна църква. Сретенският манастир е мястото, където светецът изнесъл иконата на Владимирската Богородица от град Владимир през 1395 година. Тогава войските на Тамерлан били пред Москва и се счита, че застъпничеството на Богородица спасило руската столица от гибел.