Магистрат от списъка на Красьо Черния не успя да осъди адвокат

Архив Варна

18-11-2009, 14:02

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Районният съд в Добрич оправда адвоката Васил Бенчев от Адвокатска колегия - Велико Търново в дело за клевета, заведено срещу него от съдията в Апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев.

Процесът се гледа в Добрич, тъй като магистратите в старопрестолния град са си направили отвод по делото.


Съдът в Добрич отхвърли гражданския иск на Милчо Ванев от 2000 лева и отсъди да заплати разходите по делото - 1400 лева адвокатско възнаграждение. Той може да обжалва присъдата в 15-дневен срок. 


Съдията бе повдигнал обвинение срещу адвоката за приписване на престъпление в условията на продължавано престъпление. Според него адвокатът го е наклеветил в съдебна заседание през 2008 г. по дело, по което потърпевш е бил синът на Ванев, а Бенчев е бил служебен защитник на подсъдимия. Адвокатът изразил мнение, че процесът е манипулиран от съдията, от което Ванев се е почувствал наклеветен и е завел жалби до Адвокатската колегия във В. Търново и ВСС, и въпросното дело.

В началото на процеса съдът в Добрич даде възможност на страните да сключат споразумение. М. Ванев каза, че, ако В. Бенчев е в състояние да му се извини и поеме направените до момента разходи по делото, то ще приключи веднага, но В. Бенчев отказа.


Името на М. Ванев, който е заместник-председател на Апелативния съд във Велико Търново, бе сред 13-те имена на магистрати, контактували с бизнесмена от Плевен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Веднага сред скандала той подаде оставка във ВСС.