Осъдиха каналджиите за износ на кюрди

Архив Варна

18-11-2009, 14:17

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

6 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим получи 38-годишният бургазлия Ерол Мехмед за трафик на кюрди през България и Румъния за Германия.

Другият каналджия Реджеб Исуф (57 г.) от силистренското село Стрелково отнесе условна присъда от 5 месеца с 3 години изпитателен срок.


Двамата трафиканти заедно със седемте задържани кюрди от Турция сключиха споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Районния съд в Добрич.


Кюрдите, които са на възраст от 29 до 34 г., отнесоха глоби от по 100 лева и условни наказания от 4 месеца с 3 години изпитателен срок. Днес те бяха отведени до границата и предадени на турските власти.
Припомняме Ви, че каналът за износ на кюрди бе разбит от румънските граничари, прокуратурата и полицията в Добрич. Тарифата за износ на един кюрд от Източна Турция до Германия е 6 000 евро.


Всеки броял по 200 евро само за преминаването на българо-румънската граница. Близо 600 кюрди били в очакване да бъдат изведени до Западна Европа. В момента нашенските власти издирват мозъка на бандата, който се казвал Февзи. Не е известно дали той се укрива в България или чужбина.