Наши моряци пренасяли дрога срещу 1000 евро

Новините

18-11-2009, 14:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Средно около 1000 евро получават българските моряци, за да пренасят определени количества наркотици с корабите, с които пътуват, разказа бившият заместник директор на ГДБОП Калин Михов пред  Дарик радио.


Сънародниците ни били вербувани от дребни трафиканти в пристанища на Латинска Америка. В последните месеци моряци от български кораби бяха задържани в различни пристанища в света за участие в наркоканали.

Бившият заместник директор на ГДБОП смята, че българите стават част от канали, организирани по-често от дребни трафиканти на дрога и по рядко - от големите картели в Латинска Америка.


„Производителите са там и те малко или много влияят върху трафика.Те са много силни картели и  организират трафика. По-дребните се опитват да хванат моряци, които имат хора и тук -  те могат да са и от чисто българска организация - за малките количества е така. За по-големите количества картелите там си организират нещата – за над 100 кг, примерно. Те си организират транспорт, вкрават дрогата в легалния товар", разказа Михов.

Близо 1000 евро е възнаграждението, което един български трафикант на дрога получава за определено количество наркотици. Често цената зависи обаче и от количеството и вида на наркотика.


„Ако си спомняте, гълтачите вземаха около 1000 евро, плюс разходите по престоя там. Процентно може да се каже, че зависи от внесените количествата, но всеки товар се договаря поотделно", обясни бившият зам.-шеф на ГДБОП.

Българският кораб на БМФ „Лиляна Димитрова" беше задържан в събота в аржентинското пристанище Порт Росарио в устието на река Парана. Екипажът докалдва на властите за намерени в склад в машинното пет пакета с прахообразно вещество, което по-късно се оказа 5 кг хероин.  Преди време трима моряци от кораба "Свилен Русев" бяха арестувани в Дания заради трафик на 23 кг кокаин.