499 лв. е средната работна заплата в Добричко

Архив Варна

19-11-2009, 16:48

Снимка:

Архив ВарнаУтре.бг

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

499 лева е средната работна заплата в Добричка област през третото тримесечие, съобщават от териториалното бюро към Националния статистически институт в Добрич.

От там отчитат, че в сравнение с предходното тримесечие месечното заплащане се е увеличило с 2 лв. Добрич е на 11-о място по заплати в страната. Традиционно срещу най-много пари се разписват в столицата, Враца, Стара Загора и Варна. Възнагражденията в обществения сектор там са 585 срещу 460 лева в частния бизнес. Спрямо същия период на миналата година увеличението в частния сектор е с 13 %. Най-много пари получават заетите в отраслите “Финанси”, “Добивна промишленост” и “Държавно управление”.
В основните за региона браншове - “Селско стопанство” и “Туризъм”, заплатите са съответно 560 лева и 478 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл “Търговия”-396 лева. Към 30 септември наетите по трудов договор в областта са 40 110 души. В сравнение със същия период на миналата година има 9 % намаление. Най-много са заетите в преработващата промишленост, търговията и образованието.