Бойко Борисов се захваща с имотите на Доган. Пак.

Новините

19-11-2009, 17:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов ще продължи разследването на имотите, ползвани от Ахмед Доган и цялото ръководство на ДПС. Това съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов след среща с премиера,

на която му връчил писмо с настояване да се възобнови прекратеното през миналата година разследване за "сараите" на ул. "Беловодски път", парк Росенец в Бургас, село Дръндар във Варненско, спа-хотел "Орфей" в Девин, хотел "Каза Домини" в Тетевен. Премиерът се съгласил с аргументите и разследването ще се възобнови от специализирани екипи на прокуратурата и изпълнителната власт, съобщи Костов.

През последните седмици Борисов беше остро атакуван, че сякаш щади ексминистрите от ДПС и вади далавери, приписвани само на колегите им от БСП.  Преди седмици премиерът се оправда, че няма как да поиска разследване на Ахмед Доган, защото той не е поставил свой подпис никъде. Той беше опроверган днес от Костов, който му донесе сигнали, според които лидерът на ДПС е сложил подпис за придобиване на земите в родното му село Дръндар. Там той построи гигантски детски пансион с причудлива архитектура, наречен от жителиуте на селото "Замъка". След като беше завършена сградата с кулички и пъстра фасада беше дарена от Доган на фондацията, на която той е изпълнителен директор.
От ДСБ искат МВР да проследи през Агенцията по вписванията и Търговския регистър сделките за придобиване на имотите, начина на плащането и източниците на финансиране. ДАНС пък трябвало да провери има ли данни за пране на пари, а НАП да ревизира фирмите и лицата, които са собственици на имотите.
"Освен това МВР и ДАНС трябва да разкрият източника на финансиране на имота и сградата в с. Дръндар", пише в писмото си Костов. Той припомня, че разследването на комисията срещу корупцията в миналия парламент вече е установила, че през 2002 г. Доган е подписал собственоръчно договора за покупко-продажба на имота за 18 360 лв., който е декларирал едва през 2008 г. Комисията установи също, че фирмата, която е дарила на асоциация "Толеронтност" имота на ул. "Беловодски път" в Бояна, дължи огромни данъци. НАП трябва да събере данъците и да обяви дарението за нищожно, поиска ДСБ.
"Не се притесняваме от каквито и да е проверки, предизвикани от когото и да е, включително и Иван Костов, за когото е знайно, че питае най-нежни чувства към Ахмед Доган. Трябва да се спре тази тенденция непрекъснато да се продуцират скандали, свързани с ДПС. След като проверките приключат, с какъв ресурс ще бъде продължена "тази безумна анти-ДПС кампания", коментира в Парламента зам.-шефът на ДПС Лютви Местан.  ".