Процедури бавят ремонта на Археологическия музей във Варна

Мисия Варна

20-11-2009, 12:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ремонтът на Археологическия музей във Варна все още не е започнал заради тромави административни процедури. Забавянето може да наложи част от изложбените зали на музея да бъдат затворени за посетители през следващото лято, съобщи шефът на РИМ-Варна д-р Валентин Плетньов.

Ремонтът на музея е част от проектна община Варна, с който ще бъдат реновирани 7 сгради на варненските музеи. Той е на стойност 4,9 млн. лв. и е финансиран от еврофондовете. Освен Археологическия музей в проекта са включени, Етнографския музей, Музея за история на Варна, Градската художествена галерия, Музея "Георги Велчев" и скалният комплекс "Аладжа манастир". Със средствата се предвижда да бъдат санирани сградите на музеите, да се купят витрини, да се подмени осветлението в изложбените зали, да се смени дограмата, да се инсталират пожароизвестителни и влагоуловителни системи и други.


„Проблемът е, че в проекта беше заложено да се смени изолацията на сградата на музея, а това няма как да стане, тъй като тя е архитектурен паметник на културата. Това наложи средствата за санирането да се прехвърлят към перото за ремонт на складовите помещения и хидроизолация на сградата. Наложи се и корекция на средствата за ремонт на вътрешния двор на музея. Затова се забави започването на ремонтните работи”, обясни д-р Плетньов.
В момента документацията за проекта е в строителното ведомство. След това община Варна трябва да обяви търгове за изпълнение на дейностите по проекта, което ще отнеме около месец и половина. Според д-р Плетньов ремонтът в музея можело да започне най-рано през февруари. След ремонта музеят ще разполага с модерна апаратура за отблъскване на влагата от приземието, каквато има в Ермитажа.