Българската история влиза в Metropolitan museum

Архив Варна

20-11-2009, 13:14

Снимка:

ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Изложбата на най-старото злато на света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано от 5000 пр.н.е., предизвика истински фурор сред американските учени. Златото е част от съвместна изложба на експонати от Регионалния исторически музей във Варна и националните музеи на Молдова и Румъния,


която беше открита на 10-ти ноември в Института за изследване на древния свят към Нюйоркския университет.

„Изложбата вся истински смут сред американските ни колеги, за които световната история започва от Древен Египет. В нито един американски учебник, например, няма да намерите и ред за европейската праистория. Затова изложбата има огромно значение.Американците бяха много изненадани, че съществува такава развита цивилизация и колегите трудно асимилираха, че България е държава с 1300 години история. Това е огромна реклама не само за нашия музей, но и за България изобщо”, разказа директорът на РИМ-Варна д-р Валентин Плетньов.


Само на откриването на изложбата пристигнали над 200 американски учени, дипломати и представители на университети и музеи. Над 50 американски журналисти пък отразили пресконференцията за откриването на експозицията. Подготвят се обширни репортажи, които ще излязат в „Ню Йорк Таймс” и американското списание „Минерва”. Изложбата с най-старото злато на света е безплатна и ще може да се види до края на април следващата година. Централните улици на Ню Йорк са пълни с билбордове и транспаранти, които рекламират изложбата за изгубения свят на древна Европа. До края на април български, румънски и молдовски учени пък ще изнасят лекции в Нюйоркския университет.


„В Америка не се обръща много внимание на развитието на европейската наука. Едва преди няколко години в научното списание „Археология” една американска колежка посмя да публикува статия за Варненския некропол и значението му за световната култура и история. Сигурен съм, че изложбата ще промени изцяло мисленето на американските учени за България и древните цивилизации, които са се развивали по нашите земи”, смята археологът Александър Минчев.


Към изложбата вече проявяват интерес и други американски музеи. Има голяма вероятност част от експонатите на РИМ-Варна пък да бъдат дадени под наем за една година на Metropolitan museum.


„Интерес към някои наши експонати проявява проф. Хелън Евънс, която е една от водещите изследователи на Metropolitan museum. Става въпрос за трите реликварии от средновековния манастир в местността „Джанавара”, накити и колани от Средновековието, които да допълнят експозицията на музея”, обясни д-р Плетньов.
Най-старото злато в света е пътувало в метална каса, като ръчен багаж и то в бизнес класа. Останалите предмети, които са с по-малка стойност, също стигнали до Америка в специална каса, но като карго. Американците са платили 890 000 долара застраховка и са поели транспортирането на експонатите, за да покажат най-старото злато на света в Ню Йорк.