Отмениха грипната епидемия, чакат нов пик през януари

Архив Варна

20-11-2009, 14:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министерството на здравеопазването отмени националната грипна епидемия, след като данните показаха трайно намаляване на заболеваемостта.
Заболеваемостта в страната към момента е под 190 на 10000 души.

В районите с по-висока заболеваемост обаче местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни мерки. С решението на здравното министерство се възстановяват плановите операции, женските и детски консултации и изпълнението на имунизационния календар.
„Възможно е грипната епидемия да има втори пик през януари, когато може би ще се смеси с другия сезонен грип - „Бризбейн””, заяви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
Според експерите на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм страната ни е взела всички противоепидемични мерки за справяне с новия грип. Чуждите специалисти бяха на посещение у нас от 17 до 19 ноември. Експертите препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни. Те поканиха българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал пикови стойности на разпространение.