24 часа: Кристо изгуби музата си

Архив Варна

21-11-2009, 08:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За Жан-Клод - съпруга и творческа половинка на световноизвестния български художник Христо Явашев, която почина на 75-годишна възраст, пише днес "24 часа".

Тя беше неговата любима, неговата муза, но и най-добрият му артдилър. Тя беше до него 51 години. Заедно направиха милиони и пръснаха милиони за проектите си. Звездите ги събраха - астрални близнаци, родени на 13 юни 1934 г. Френската аристократка Жан-Клод Гийбон и бедният български художник Христо Явашев - Кристо... Станал световноизвестен не без нейната всеотдайна подкрепа.

Уви, Жан-Клод си тръгна първа от света - в четвъртък семейството съобщи, че неуморната, пълната с идеи, импулсивната и емоционална червенокоса половинка на Кристо е починала в болница вследствие на усложнение от мозъчен аневризъм.

Връзката им започва с грандиозен скандал във висшето общество. В Париж Христо (успявайки да напусне България) рисува портрети на знаменитости. Така попада в дома на генерал Жак дьо Гийбон. Но между художника и една от трите дъщери - Жан-Клод, прехвърчат искри. Непокорната издънка предпочита да живее в мизерната квартира на маестрото, вместо да пристане на предопределения й имотен съпруг граф.

Пет години фамилията ги лишава от материална и морална подкрепа. Дори внучето, което се ражда в това време, не трогва аристократите. Урокът обаче е усвоен - двамата творци могат да живеят скромно и да влагат всичко в нови проекти.

Кристо и досега работи в ателието си в Ню Йорк, в което е започнал кариерата си през 1964 г. Дори ремонтът е направен така, че да запази автентичната атмосфера на "продънения под и нестабилните стълби", разказва брат му инж. Стефан Явашев. И си спомня, че цялата артистична бохема гостувала в този дом и знаменитости люлеели на коляно сина на Жан-Клод и Кристо.

От 15 години насам се казваше вече, че идеите и изложбите са не само на Кристо, а винаги на Кристо и Жан-Клод. Те работеха като едно цяло - съвременен вариант на модела за художник и музата, като равноправни партньори.

"Опаковани острови, дървета, дори брегове - за малко светът да пропусне тези художествени акци - разказваше веднъж Жан-Клод. - Аз станах човек на изкуството от любов към Кристо. Ако той беше зъболекар, щях да стана зъболекарка."

"Кристо е моторът, аз съм газта", убедена беше тя. Тази комбинация се оказва непобедима. Често те упорито преследват своите цели в продължение на години. Пример е дългогодишната им мечта да опаковат берлинския Райхстаг, която се сбъдна през 1995. В продължение на две седмици Райхстагът се преобрази в произведение на изкуството, което бе разгледано от четири милиона хора.

“Ние правим всичко заедно. Всичко - с изключение на три неща: никога не летим с един и същ самолет; аз не рисувам, а Кристо никога не е изпитвал радостта от попълването на една данъчна декларация", са думи на Жан-Клод.

Неотдавна Жан-Клод каза, че както родителите не могат да обичат едно от децата си повече от другите, двамата гледат "на всеки проект като на наше дете", но допълни, че любимият й проект е "следващият".

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг вече е разговарял с Кристо Явашев и е изказал съболезнование от името на всички нюйоркчани. И има защо.

През 2005 г. заедно с Кристо Явашев Жан-Клод работи над проекта "Портите" в нюйоркския Сентрал парк - 7503 парчета оранжев плат са монтирани по протежението на 23 мили по алеите му. Той предизвика огромен интерес и е видян от над 5 милиона души, а благодарение на него Ню Йорк спечели 254 милиона долара.

Мания на тандема Кристо-Жан-Клод е екологията. След всяка тяхна творба двамата артисти заличават всяка следа от нея. А това никак не е лесно, като се има предвид, че няколко от инсталациите им са били толкова мащабни, че са се виждали от космоса. Такъв проект е бил и "Чадърите" от 1991 г., в който хиляди жълти и сини чадъри са разположени на огромна площ в Япония и Калифорния.

Тялото на артистката, съгласно нейното желание, ще бъде дарено за научни изследвания.

В съобщение на семейството на Жан-Клод съпругът й Кристо казва, че е дълбоко натъжен, но е решен да изпълни обещанието, дадено преди години, че изкуството на Кристо и Жан-Клод ще продължи. Това значи, че Явашев ще завърши вече започнатата инсталация "Над реката" в Колорадо и The Mastaba в ОАЕ