Готови сме да посрещнем нова газова криза

Новините

21-11-2009, 12:26

Снимка:

Архив ВарнаУтре.бг

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България е в състояние да посрещне без проблем газова криза тази зима, категоричен е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Чирен е пълен, топлофикациите имат мазут - това е различното от миналата година", каза той в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Спорд него в газохранилището в момента има 650 млн. куб.м синьо гориво. „И ако го разделим по най-простия начин виждате, че може да стигне за около четири месеца", уточни министърът. „Това при положение, че топлофикациите работят на газ. Топлофикациите са най-големият потребител. Ако топлофикациите минат на мазут, което е вече проработен сценарии, тогава вече добива на Чирен покрива на 80-90% останалото потребление и разликата ще бъде компенсирана с доставки чрез реверсивната връзка в Гърция", обясни още той.
„България има възможност драстично да повиши възможностите си да реагира и устои на газова криза", категоричен е Трайков. В момента продължавала работата на консултанта по техническите възможности за разширяването на Чирен. Докладът на чешката фирма се чакал в началото на 2010 г.

Във връзка с исканото увеличение от „Булгаргаз" на цената на газа, министърът заяви: „Ние работим по мерки, които биха могли да ограничат увеличението". Една от тези мерки, според Трайков, е прецизиране на заявяваните количества. „Знаете че България получава газ по договори - различни договори, различни цени. И когато се изчерпи квотата от най-евтини газ се минава към следващия договор. Така че колкото по-големи количества са заявени, толкова по-висока е цената на постигнатия микс. И сега целта е методиката и практиката така да се прецизира, че да се заявяват реални количества и от фирмите и после от „Булгаргаз" нататък, така че винаги да може да се използват най-ефективните количества", обясни енергийният министър.

На въпрос кога ще бъдат разсекретени газовите договори, министърът отговори, че това ще стане на датата „Х". „Но със сигурност може да се процедира по различен начин отколкото досега", обясни той.

Министър Трайков коментира и очакванията за зимния туристически сезон така: „С туризма тази година не се случи Армагедона, за който бихме камбаната лятото. За 9-месечието всъщност приходите от туризъм нарастват минимално спрямо същия приод за миналата година - с 1,3%. За зимния сезон прогнозите също не са толкова лоши, защото очакваме падане на визите за сърби, македонци и черногорци да увеличи притока на туристи в зимните ни курорти от тези страни. Английският пазар е много чувствителен ценово, така че основният спад се очаква да се получи оттам".