24 часа: 2,5 млрд. данъци по-малко

Архив Варна

22-11-2009, 09:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пикът на кризата свали приходите от данъци. Около 2,5 милиарда лева по-малко от планираното ще събере Националната агенция за приходите, става ясно от интервю на шефа й Красимир Стефанов във вестник "24 часа" днес.

До края на годината данъчните ще вкарат в хазната 13,1 милиарда лева - колкото са влезли и през 2008 г.

Кризата обаче е довела и до невиждан бум на данъчните измами, казва още Стефанов.

В гонитба на още приходи за бюджета потеря от 200 митничари и данъчни инспектори погва големите производители на нелегален алкохол, съобщава още "24 часа". Пред репортери в Плевен вчера финансовият министър Симеон Дянков се позова на анализи на министерството, според които оттам излизала сивата икономика.

"Ако спрем незаконния бизнес, хем ще имаме допълнителни пари, хем ментетата в България ще намалеят", увери Дянков. "Никой обаче няма да гледа по селските къщи дали има казани и дали варят ракия", увери министърът.

Така той се опита да успокои духовете, които се раздвижиха, след като в четвъртък бюджетната комисия изненадващо реши да вдигне акциза и на алкохола.

По думите му проверките на дребните спиртовари са неефективни от фискална гледна точка.

Дянков прогнозира, че България ще излезе от кризата към май идната година. Сега тя била в разгара си и затова ни чакала тежка зима.