Стандарт: Каним US фирми за АЕЦ “Белене”

Архив Варна

22-11-2009, 10:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ще поканим US компании да инвестират в големите ни енергийни проекти, включително и АЕЦ "Белене". Това съобщила външният министър Румяна Желева пред агенция АП, цитирана днес от "Стандарт".

Българският дипломат номер 1 ще се срещне утре във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Очаква се Желева да разговаря и със специалния представител за енергийната политика в Евразия Ричард Морнингстар.


Кабинетът вероятно цели да намали зависимостта на България от руския газ, цитира "Стандарт" коментара на анализатори пред АП. Сред първите стъпки на новото правителство в София беше преоценяване на съвместните енергийни проекти с Москва. Още не са ясни резултатите от този анализ. България също поддържа и строежа на газопровода "Набуко", който предлагат САЩ.


Две са американските компании, за които се смята, че биха проявили интерес да инвестират в енергийни проекти у нас и по-специално в АЕЦ "Белене". Първата е "Уестингхаус", която вече участва и в търг за строежа на централа. Тя обаче бе отхвърлена и поръчката беше възложена на "Атомстройекспорт". В същия търг желание да строят мощности на централата бяха заявили и от "Бехтел". Възможно е двете компании отново да проявят интерес към изграждането на АЕЦ у нас, коментират енергийни експерти. За възможни кандидати се спрягат и AES, които вече имат сериозни инвестиции у нас. Компанията строи мощности в ТЕЦ "Марица-изток" за близо 2 млрд. евро. Има и екоцентрали край Каварна.