„Труд”: Делото „Епщайн”: Как общинарите търгуват с влияние

Архив Варна

23-11-2009, 05:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„5000 лева? Ти добре ли си? Какво ще направиш с тези 5000? Трябват поне по 1000 лв. на 30 съветници”, обяснява Виктор Епщайн (41 г.)

на привикания бизнесмен на среща в заведението “Папагала”, пише вестник „Труд”. На масата освен Епщайн и собственика на фирма “Савана” Пламен Илиев седят общинарите Тодор Петров (69 г.) и Николай Станчев (44 г.). Тримата старейшини изнудват бизнесмена да им даде 30 000 лв., ако иска да му осигурят нужните гласове в общинския съвет за строително разрешение. Иначе проектът му за реконструкция и разширение на бившето кино “Здравец” няма да мине.
Сцената е описана в обвинителния акт на Русенската окръжна прокуратура срещу Епщайн, Петров и Станчев. За първи път от нея става ясно как действат корупционните схеми в местния парламент. Тримата общински съветници ще застанат пред съда за подкуп, търговия с влияние, а Епщайн и за участие в организирана престъпна група. На 20 страници прокурор Кремена Колицова е документирала как се купуват гласовете в общинския съвет и колко струва вдигнатата ръка за приемане на дадено решение с мнозинство.