Балотаж за Бъсеску в Румъния

Архив Варна

23-11-2009, 07:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Настоящият президент на Румъния Траян Бъсеску е победител на вчерашния първи тур за държавен глава на северната ни съседка. Той е спечелил 34% от гласовете, а на второ място се е класирал лидерът на социалдемократическата партия Мирча Джоана, сочат предварителните резултати. Двамата ще участват в балотаж.

Това са първите президентски избори, след влизането на Румъния в ЕС. 12 кандидати се бориха за гласовете на 18 млн. избиратели.

Временният победител Бъсеску е на 58 години - бивш морски капитан, президент на Румъния от 2004 г. Съперникът му е на 51 години и е бивш посланик на страната в САЩ и министър на външните работи.
Бъсеску настоява за „модернизиране на държавата” и елиминаране на „привилегиите на определени категории”. Джоана е застъпник на „мощен антикризисен план”, който най-накрая да помогне на икономиката, която се очаква да се е свила с 8% през 2009 г.
Заедно с президентския вот в Румъния вчера се състоя и референдум, който трябва да реши дали парламентът ще премине от двукамарен към еднокамарен, както и дали да бъде намален броят на депутатите от 471 на 300. Според ИТАР-ТАСС румънците са подкрепили с огромно мнозинство предложената от президента Траян Бъсеску парламентарна реформа.

Според резултати от екзит-пол 76,5 процента от участниците в референдума са гласували за идеята за превръщането на парламента от двукамарен в еднокамарен. 85,4 процента са одобрили намаляването на броя на депутатите от 470 на 300.

Централното избирателно бюро (ЦИБ) съобщи, че в допитването са участвали 50,16 процента от регистрираните гласоподаватели. Това означава, че минималният праг от 50 процента плюс един глас, за да бъде референдумът валиден, е преминат.

За да стане обаче парламентарната реформа факт, ще бъде  необходимо да бъдат внесени промени в конституцията, а водещите партии разкритикуваха остро предложенията на президента.