Комисията за защита на потребителите съди Е.он

Архив Варна

23-11-2009, 16:58

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Комисията за защита на потребителите е завела дело срещу Е.он България мрежи АД заради 3 точки в договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителните мрежи на дружеството. В жалбата до съда се настоява те да бъдат обявени за нищожни.

В края на миналата седмица съдът даде ход на делото, но това стана без представител на Е.он. Според юристите трите цитирани точки от договора са "неравноправна клауза, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя", е записано в исковата молба до окръжния съд във Варна.
Съгласно една от клаузите в договора "..."Е.он България Мрежи" АД отказва започване на пренос на електрическа енергия в случай, че ползвателят не е изпълнил предвидените общи условия и/или не е представил поисканите от дружеството документи...". От КЗП смятат, че тази клауза трябва да бъде променена, защото дава възможност на разпределителното предприятие да откаже услугата, ако не получи исканите документи. А липсата на изчерпателен списък на необходимите документи дава възможност на същото едностранно и самоволно да поставя изисквания и по този начин предоставянето на услугата зависи само от волята на енергийното предприятие. Липсват и критерии, които да служат за ориентир, така че макар и неопределен, списъкът с документи все пак да може да се изготви.
Втората точка, която се оспорва, касае клаузата "... Обезщетение по ал. 1 може да се претендира от ползвателя в рамките на 90 дни, считано от изтичането на неспазения от страна на "Е.он България Мрежи срок"...". В този случай според Комисията има друго нарушение. Общото гражданско законодателство урежда давностните срокове, в които едно вземане може да бъде погасено. Според цитирания закон тази клауза в договора ограничава правата на потребителя, пише в исковата молба. Третата клауза е идентична с втората.
Във връзка с откритите от Комисията нарушения от съда се иска тези три клаузи от договора да бъдат прогласени за нищожни, да се осъди дружеството да отстрани нередностите, да се постанови забрана, касаеща бъдещото използване на неравноправните клаузи.
Според документите по делото Комисията за защита на потребителите е водила първо кореспонденция с Е.он, като е препоръчала да се отстранят установените нередности. През септември 2008-а година "Е.он България Мрежи" АД отговаря, че "Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия не поставят в неравноправно положение потребителите и не накърняват техните интереси. След това вече кореспонденцията стига до съда.
Тъй като кръгът на хората, които са пострадали от тези три клаузи в договора, не може да бъде определен точно, съдът разпореди Комисията за защита на потребителите да разгласи подробностите по заведеното дело, за да може всеки желаещ да се приобщи към иска и да участва в процеса.