10 нови случая на СПИН

Архив Варна

23-11-2009, 17:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

10 нови случая на СПИН са засечени във Варна от началото на годината, научи ВарнаУтре. Тази новина и наближаващият Световен ден за борба със СПИН - 1 декември, станаха повод за активна кампания, подготвена от студентския съвет на Медицинския университет във Варна,

съвместно с дирекция "Превенции" на община Варна. Информационни пунктове, които ще работят съвместно с мобилни кабинети за изследване на ХИВ/СПИН ще отворят врати от 10 до 13 ч. в сряда - 25 ноември в МБАЛ "Св. Анна" и в МБАЛ "Св. Марина" във Варна. На следващия ден той ще бъде разположен в Икономическия университет. Всеки ден до 1 декември, доброволците ще работят на две места в града, допълни председателят на студентския съвет във висшето училище Преслав Пенев.
От началото на годината до момента чрез мобилните кабинети и в кабинета на здравната инспекция във Варна са изследвани 5000 души, уточни Бисерка Алексиева от отдел "Превенции" на общината. Един от всички, които са си направили бързия тест, се е оказал ХИВ-позитивен. "Негативният резултат, който показва отсъствието на вируса е на 95% сигурин, а при положителния тест после се правят няколко проби, за да се потвърди резултата", каза Алексиева. Само от началото на годината досега новорегистрирани с ХИВ са 10 варненци на възраст от 32 до 54 години. Носители на опасната зараза пък са около 75 души от Варненско, сочат данните на Кожната клиника в морския град. На 1 декември ще се проведе дискусионен форум "Заедно за живота" в Медицинския университет, посветен на борбата с опасната зараза.
Утре, вторник, от 10 до 14 часа във физкултурния салон на Медицинския университе ще се проведе акция по кръводаряване, на която могат да се отзоват всички, които желаят да се присъединят към даряващата живот инициатива.