24 часа: Наздраве! Ракията поведе срещу депутата

Архив Варна

24-11-2009, 07:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

СДС няма да подкрепи собственото си предложение за скок на алкохолния акциз. Това обявил пред “24 часа” лидерът на партията Мартин Димитров.

Миналата седмица синият депутат Кирчо Димитров прокара в бюджетната комисия предложението налогът да скочи на 1250 лв. за хектолитър. Решението бе изненадващо, тъй като броени дни по-рано лично премиерът Бойко Борисов се обяви против такова увеличение. Кирчо Димитров обаче бе категоричен, че във финансовото министерство мнението е обратното, припомня вестникът.

Вчера СДС би отбой. По думите на Мартин Димитров - защото управляващите от ГЕРБ не спазили уговорката за увеличение на налога върху хазарта на 15%.

Ние винаги сме били против увеличение на данъка върху алкохола. Подписахме с ГЕРБ меморандум за 400 млн. допълнителнилева за здравеопазването. Разбрахме се пари да се намерят от скок на акциза върху алкохола и на данъка върху хазарта. В последния момент ГЕРБ се отказаха от второто, навярно заради нечие обаждане. На мен това не ми харесва, затова ще бъдем против и увеличението на акциза върху алкохола. Ще кажа това и от парламентарната трибуна, отсече Мартин Димитров.

Въпреки това скокът може и да мине в пленарната зала. Дори 15-те депутати от Синята коалиция да са против, остават тези на РЗС и "Атака". За националистите се знае, че подкрепят всяко предложение на ГЕРБ. От РЗС пък първи поискаха скок на алкохолния налог, при това на цели 1500 лв.

"Това е наша инициатива. Увеличението не товари потребителите. Индустриалните производители декларират много по-малки количества от реалните и така крият данъци. Затова скокът в увеличението е необходим", обясни Яне Янев. Той обаче е против акциз за продукцията на т.нар. селски казани.
Виж още: