Варна свети за 16 млн. лв.

Мисия Варна

24-11-2009, 11:33

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Улиците и булевардите на Варна светят с модерни и икономични лампи за над 16 млн. лв. Крушките са монтирани в последното десетилетие. Това обяви кметът Кирил Йорданов във втората серия на публичния си отчет за 10-годишното управление на екипа му край морето.

На старта – през 2000 г. , едва една трета от града е бил осветен, сега процентът е над 90, а извън уличните лампи на 32 места в града е монтирано ефектно осветление, което дразни мнозина, но е безспорно добро за града, обясни Йорданов.
Основен приоритет на кметския екип в последните две петилетки е била градската инфраструктура, сочи равносметката.


В цифри тя изглежда така: 63 372 000 лв. новоизградени пътни настилки с подменени водопроводни и канализационни съоръжения преди полагането на асфалта и други 20 100 000 лв. – за рехабилитация на подлежащи на ремонт улици в града.


На въпроса защо въпреки солидните вложения дупки зеят по улиците в различни краища на града преполовилият трети кметски мандат Йорданов отговори лаконично: Защото сме вложили 87 млн. лв. в дейности, за които Варна се нуждае от 1 милиард. Допълнителна мярка за натягане на обръчите върху поддръжката на пътищата общината въвежда идната седмица. Тогава кметският екип ще обябява публично всяка седмица изпълнените ремонти върху новоизградени пътни обекти. Всяко такова възстановяване става не за сметка на хазната, а от гаранционния депозит, който общината прибира от фирмите още при възлагането на обекта след конкурс, обясни Йорданов.


Паралелно с разширенията на ключови за трафика пътни отсечки, булеварди и изграждането на околовръстни рингове, във всички краища на града са монтирани 32 нови светофарни уредби. Наличните 24 са основно реконструирани, за да обслужват новата организация на движение, създавана с изграждането на нови улични ленти.
След критичните години между 2000 г. и 2002-а, когато в пътищата на морската столица са инвестирани смешни пари – под 400 000 лв., общината е успяла да вкара проекти – за бюджетно и външно финансиране, благодарение на които действащи в нов облик и функции са бул. „Република”, Околовръстното, пътната връзка между Св. Константин и „Виница”, отсечката за с. Каменар,  връзката на бул. „Хр. Смирненски” до Траката, работи „Цар Освободител” – до „Метро”, с „Ат. Москов” и финал до обновената ул. „Девня”, похвали се кметът.


Паралелно са инвестирани 1.5 млн. лв. в изграждане и настройка на зелена вълна, за да е проходим градът, съобразно новоизградените си улици, булеварди с допълнителни ленти и еднопосочни трасета. 52 са монтираните камери за контрол на трафика, а на 15 позиции действат „умни” светофари, които със звук помагат на незрящите хора да преминават безопасно пътните платна.


16.2 млн. за 10 години е инвестирала общинската хазна в детските градини и ясли на града. В резултат на това са разкрити 1800 нови места за малчуганите, въпреки 210-процентното завишение на издръжката на едно дете за последните две петилетки.
29.5 млн. лв. общината е вложила в спортно строителство, за да може догодина да започне да оферира града като дестинация за спортен туризъм, сочат цифрите в отчета на кмета. До тук новоизградените площадки, игрища и басейни са станали средище за забавление и спорт на повече от 60 000 млади хора. С новата си спортна инфраструктура грасът е успял да привлече и 290 национални и международни прояви за високо спортно майсторство, съобщи Йорданов.


За да даде ясна представа за свършеното от него и екипа му в последните 10 години, варненският кмет обяви, че освен картата на десетилетието, която е направил за илюстрация на построеното, ще поръча на експертите си същата и за годините между 1990 и 1999-а.