Издирват собственик на незаконна стена

Архив Варна

24-11-2009, 11:39

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Губернаторът на Варна и Регионалната дирекция за национален строителен контрол в морския град издирват собственика на заведение на централния плаж, който е вдигнал незаконна стена на пясъка, за да го санкционират.

Проблемната стена беше съборена днес в присъствието на областния управител Данчо Симеонов и директора на РДНСК инж. Ангелина Петрова. Процедурата струва на варненци, които редовно си плащат данъците - 936 лв. Още харчове ще има по разчистването на остатъците от заведението, които според Симеонов, щели да минат за сметка на община Варна.А след като бъде издирен собственикът, институциите щели да му вземат парите с лихвите.


Ситуацията от тази сутрин напомня на култовия "Параграф 22". Инж.Петрова поясни, че новите разпоредби за незаконното строителство са влезли в сила през 2008-а. Оттогава службата, която тя ръководи, прави проверки по плажовете. Петрова обаче не успя да обясни кога точно е издигната въпросната незаконна стена и защо се руши след активния сезон, когато дискотеката на плажа е работела на пълни обороти, и зоната в момента прилича на бойно поле след тежка бомбардировка.


Пълен погром са единствените думи, с които може да се опише гледката, която заварихме в заведението. Според плакатите, останали от лятото, това е било дискотека "Планет". А незаконната стена я има, откакто го има заведението. Областият управител дойде в 10 часа сутринта пред входа и минути по-късно, заедно с останалите длъжностни лица и репортерите, влезе вътре. Стената беше бутната за минути и от нея останаха само камъни. Никой обаче не каза какви ще са последиците за собственика, изградил стената, нарушавайки законите на Република България. Нелепо прозвучаха и думите на губернатора, който обяви, че собственикът се издирва, тъй като никой не го знае кой е, но той подписва документите за парите, които държавата харчи по наказателната акция, предизвикана от действия, извършени в далечната 2004 г.


Според шефката на РДНСК незаконните обекти по плажната ивица във Варненска област са общо 70. Предстои събарянето на още 6 от тях до края на 2009-а г. 5 сгради и съоръжения вече са бутнати доброволно от собствениците им след констатацията, че са незаконни. Сред тях са собствениците на хотел "Кини" в курортен комлекс "Чайка". Още 59 случая са в съда, защото собствениците оспорват решенията. В сряда предстои събарянето на поредния обект на плажната ивица в "Аспарухово".