Мюсюлманското настоятелство 11 години моли Темида за имот

Архив Варна

25-11-2009, 13:23

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Дело, заведено от Мюсюлманското настоятелство във Варна срещу областна управа за незаконно отчуждаване на имот, обикаля съдебните инстанции вече 11 години. То е връщано няколко пъти от Апелативния и Върховния административен съд и утре отново ще бъде гледано от състав на Варненския окръжен съд.

Дългата съдебна сага започва през 1998 г. На 12-и ноември Мюсюлманското вероизповедание във Варна внася жалба срещу мълчаливия отказ на тогавашния областен управител на града Добрин Митев, с която се търси обезщетение от държавата за отнет имот на настоятелството. Теренът, който е бил собственост на Варненската мюсюлманска вероизповедална община, се намира на улиците "Райко Жензифов" и "Александър Дякович" и представлява дворно място с площ от 227 кв.м Въпросният имот е бил взет от държавата и в момента върху него има изградена футболна площадка. Тъй като той не може да бъде възстановен в реалните му граници, настоятелството иска да получи поне парично обезщетение. Оказва се обаче, че по случая липсват каквито и да било документи за отчуждаването. Според действащите закони областният управител на Варна е бил длъжен в двумесечен срок да се произнесе по жалбата. До 13-и януари 1999-а година обаче Добрин Митев мълчи по случая. Затова настоятелството приема липсата на отговор за мълчалив отказ. И оттогава делото обикаля съдилищата. След като е било прекратявано и връщано няколко пъти, при последното заседание от тази година съдът допусна нова техническа експертиза, като възложи на вещото лице да отговори конкретно на въпросите - има ли в случая одържавяване по нормативни актове, отчуждено ли е мястото не по предвидения ред и дали е отнето без законно основание. Нелеката задача е възложена на вещото лице Детелина Петрова. От заключението на експертизата става ясно, че законите са били прескочени.


"От направените справки в Община Варна не бяха открити данни за отчуждаване на имота, както и за обезщетение на собствениците. С акт от 1995-а година, на основание построено от държавна организация върху държавна земя, имотът, който е част от по-голям парцел, е актуван като държавна собственост. От направените справки и доказателствата по делото, не се откриха данни за отчуждаване по реда на закона, както и одържавяване по нормативни актове на имота, собственост на Варненската мюсюлманска вероизповедална община съгласно т. 7 от нотариален акт номер 119 от 1934-а година. С оглед липсата на данни за одържавяване на имота намирам, че същият е бил отнет без законово основание", е заключението на техническата експертиза.

Сега топката отново е в магистратите от Окръжния съд, които трябва да решат казуса.