Какви функции са зашифровани в названията на мобилните телефони

Архив Варна

25-11-2009, 13:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Обстоен анализ на писмата до Дядо Кoледа през последните 7 години показва, че мобилният телефон е предпочитан подарък от малки и големи, послушни и непослушни почитатели на белобрадия старец. Какво обаче да гледат джуджетата, когато избират с какво да напълнят чувала с армаганите?

Оказва се, че освен по апетитните рекламни оферти на операторите за качествата на избрания от вас апарат можете да се ориентирате и от името на модела, защото производителите на мобилните телефони допълват в техните названия многозначителни цифри и букви. В имената, на практика, са зашифровани определени функции.


Миналата година компанията Samsung пусна на пазара няколко серии с нови обозначения: “U” (Ultra) - това е телефон с тънък корпус. Сред най-популярните е - U600 с дебелина около 11 мм. В този слайдер бутоните за управление са сензорни, а клавиатурата е механична. С буквата G (Great) са обозначени висококласните слайдери. Например в телефона Samsung G800 има камера с 5 Mпкс. “J” (Junior) са телефони, предназначени предимно за младежите.


“M” (Mass) са модели за масовата аудитория. Обикновено те не са скъпи. Апаратите с бележката “B”(Basic) нямат особени функции – това са телефони с начално, базово ниво. “F” (Future/Fun) имат революционно нов дизайн или възможности. А Samsung F200 прилича на МРЗ–плеър. “P” (Personal) - това са уникални продукти. Дизайнът на Samsung P520 Armani е разработен от гуруто на световната мода Джорджо Армани.


Цифрите
в наименованията на тези телефони подсказват и формата на апарата. Моноблоковете са обозначени със 100-200, онези, които се отварят - с 300-500, а слайдерите – с 600-800.


Номерът 900 е запазен за специални продукти. На времето си “D900” беше най-тънкият слайдер. Един от последните модели на Samsung - D880 DUOS - работи с две сим-карти.


Сред последните си разработки Nokia има два допълнителни бренда - ”Eseries и “Nseries”. Моделите са обозначени с първите букви - “E” и “N”. Моделът “E”- това е част от основното наименование. Към буквата се добавят две цифри, които също показват характеристиката на мобилния. Този производител има E5x, E6x, E7x и E9x. Осмицата засега все още не е използвана, няма такива телефони. Цифрата 7 е за телефоните с разтваряща се клавиатура. Те още не са пуснати на пазара. ”Шестиците” са за бизнесмодели. Цифрата е дадена на най-евтиния модел от серията. Втората цифра посочва мястото на модела в поредицата. Новите телефони се назовават със същите букви и цифри, но към тях е добавена и буквичката “i”.


В края на 2007-а Nokia пусна доста голямо количество от серията “Nseries”. N7x са масови модели. При N8x е акцентирано на определена функция. N9x са най-сериозните продукти от категорията.


От 2006 година Nokia започна да поставя и имена на своите модели. Например, Nokia 5500 Sport. Някои модели имат еднакви номера, но различна допълителна дума. Nokia 6500 Classic – това е моноблок, а Nokia 6500 Slaid пък е слайдер.


В последно време са популярни и музикалните телефони Sony Ericson от серията “Walkman”. Nokia създаде също и музикалната серия “Xpress Music”. Един от най-популярните стана червенобелият слайдер Nokia 5300 "Xpress Music”.


Компанията LG отбелязва своите телефони с цифри. Колкото е по-голяма е цифрата в названието, толкова по-висока е класата на телефона. LG KP 110 са по-евтини от LG KU970 - най-тънкият слайдер със сребрист цвят.


Мобилните от последната серия LG се маркират с две букви. Първата винаги е “К”- а втората показва какъв е апаратът – смартфон, камерфон или музикален телефон.
Серията KE поддържа мрежата EDGE, която позволява да се използва и Интернет чрез мобилния. KG поддържа връзката GPRS.Телефоните с маркировката KP имат камери. KC са смартфони, прибори с много функции. KU поддържат мрежата UMTS (видеовръзка), а KM е музикален телефон.


В компанията Sony Ericson най-известна е серията “Walkman”. Тези музикални телефони са обозначени с буквата “W”. Компанията акцентира и върху функционалността на продукцията. Моделите с наименованието Cyber Shot са обозначени с буквата “К” - K810i, K510i. Те притежават мощна камера, мрежа трето поколение (видеовръзка, скоростен Интернет), както и много други функции - игри, органайзер.


Телефоните с буквата Р работят с операционната система Symbian 9.1. Това са комуникатори с функциите ПК.