Компютър ще реди на тото групите в забавачките

Мисия Варна

25-11-2009, 13:53

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Компютър ще подрежда на случаен принцип кое дете в коя градина ще бъде прието тази година. Това обявиха кметът на Варна Кирил Йорданов и просветният му заместник Коста Базитов.

Хай-тек класирането е решението срещу опашките, които се извиваха пред детските градини месец преди крайния срок и майки и татковци дежуряха и нощем, за да си пазят реда, убедени са двамата.

Входящият номер, под който е влязла молбата, вече няма да има никакво значение, уточниха кметът и заместникът му.


Всеки родител ще има право да подава молба в 4 от детските градини на съответния административен район, в който семейството живее.

Приемането и тази година ще бъде обвързано със списък от 10 точки, описващи предимствата за определени категории деца.
Промени обаче ще има и там, тъй като вече ще се изискват протоколи от ТЕЛК, за да се приеме, че детето е с увреждания и се нуждае от прием в определена градина. ТЕЛК ще трябва да удостоверява и случаите, в които поне единият родител е с над 90% увреждания. Предимство ще бъде и доказателство, представено от родители, за това, че другото дете в семейството е тежко болно и не е дадено в институция.

Всички други предимства, валидни до сега, остават в сила, обяви Коста Базитов.
Няма да има квота за прием на деца с предимства, категоричен е той, въпреки че общината признава, че има детски заведения, в които се стига до влизане на 90% от децата по списъка с привилегиите.


От 21-и декември прием ще бъде възможен и в новата детска градина на кв. „Аспарухово”, тъй като тогава е планирано официалното й откриване.