ДС „представена” от 3-ма сътрудници в кабинета „Борисов”

Архив Варна

25-11-2009, 13:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Двама заместник-министри и един министър  от кабинета „Борисов” са се изявявали като сътрудници на бившата ДС, обяви днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Със свое решение, публикувано днес на страницата на комисията, е обявена принадлежност към бившите служби на министъра без портфейл Божидар Димитров, както и на зам.-министрите на вътрешните работи Павлин Димитров и на външните работи Красимир Костов.

Красимир Костов е бил вербуван през 1989 година и е бил секретен сътрудник към ДС, ПГУ с псевдоним "Норис". Снет е от действащ оперативен отчет през 1991 година.

Зам.-вътрешният министър Павлин Димитров е бил щатен служител на СОУ на МВР-ДС.
Обект на проверката са били общо 47 лица - министър-председател, заместник министър-председатели, министри и зам.-министри. Осем лица не подлежат на проверка.

Името на Божидар Димитров бе обявено  още при проверката на регистрираните от ЦИК кандидати за народни представители тази година. Тогава настоящият премиер Бойко Борисов пое публично  лична отговорност за кандидатурата му.
Напусналият наскоро редиците на БСП  Божидар Димитров нееднократно е признавал съпричастността си към ДС, а според разсекретените материали той  се е изявявал като секретен сътрудник и агент към Първо и Второ главно управления на ДС с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.

И за Павлин Димитров, и за Красимир Костов знам, че те не са били агенти, а офицери от службите, е заявил премиерът Бойко Борисов на пресконференция, съобщи Агенция “Фокус”. „Има разлика между агент и служители и това го знаем всички от много години”, каза той.