Дянков отряза премиите на хората на Юлияна Николова

Архив Варна

25-11-2009, 14:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Експертите от държавната администрация, работещи по усвояване на средствата от еврофондовете, вече няма да получават допълнителни бонуси - до шест заплати на полугодие, цитира Дарик решение на кабинета. Инициативата  да се отрежат бонусите е на финансовия министър Симеон Дянков.

Финансовите премии досега бяха допълнение към двойните заплати, които тези служители вземат. Те бяха въведени с постановление на кабинета Станишев през лятото на 2008 г., а предложението за това бе на тогавашния вицепремиер, отговарящ за еврофондовете -  Меглена Плугчиева.  В условията на финансова и икономическа криза намаляването на бюджетните разходи за допълнително стимулиране само на определена категория държавни експерти е необходимост. По-голяма част от изплатените към юни тази година бонуси са били от държавния бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба. Само служителите в екоминистерството и  в  закритото вече МДААР на Николай Василев са получили бонусите от от ОП ”Техническа помощ”.


Отмяната на постановлението за бонусите е продиктувано от стремеж за въвеждане на по-строга дисциплина на извършваните публични разходи, се посочва в мотивите на правителственото решение. Освен икономическата криза като причина за отрязаните премии се сочи и желанието чиновниците в държавната администрация да се чувстват равнопоставени.


В момента двойни заплати не получават и няма да получават единствено хората от екипа на бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, на които сега началник е Юлияна Николова в качеството си на секретар на Съвета по управление на евросредствата. Преди повече от месец Дянков  отряза парите на подготвен от Николова семинар.