Фалит на авиокомпании: депутатите настояват за компенсации за пътниците

Архив Варна

25-11-2009, 14:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пътниците, закупили билети от авиокомпании, които междувременно са фалирали, трябва да получат компенсация и помощ: това е искането към Европейската комисия, отправено от депутатите в резолюция, приета в сряда в Страсбург.

В своята резолюция Парламентът иска Комисията да разгледа възможността за законодателно предложение, което да гарантира, че пътниците няма да бъдат оставени без настаняване или осигурен полет обратно. В този контекст депутатите препоръчват "създаването на резервен фонд за обезщетяване", както и установяването на принципа за взаимна отговорност за пътниците на всички авиокомпании, които летят в една и съща посока и разполагат със свободни места, което би гарантирало репатрирането на пътниците, блокирани на чуждестранно летище.



"Много от тези пътници нямат финансовите възможности да се справят с такъв тип обстоятелства. Те са от тези семейства, които дават всичките си спестявания за семейна ваканция, само за да видят как техните трудно спечелени пари отиват на вятъра, без да могат да направят нищо", каза по време на дебата в ЕП миналия месец председателят на Комисията по транспорт Brian Simpson (С&Д, Великобритания).
Законодателството на ЕС гарантира компенсации на пътниците в случай на отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети, но според депутатите съществува законодателна празнина в случай на фалит на авиокомпания, особено за потребители, които са закупили своите билети по интернет.


Общо 77 авиокомпании са банкрутирали в Европейския съюз от 2000 г. Това лято Sky Europe беше последната сред тях, като остави много от своите клиенти без обезщетение за вече закупените билети.