2012: Слагат задължителни етикети на гумите

Архив Варна

25-11-2009, 20:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От ноември 2012 г. всички нови автомобилни гуми в Европа ще се продават само със специален етикет, в който ще има стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум.

Етикетите и системата за съставянето им ще бъдат подобни на тези на домакинските уреди, като по този начин потенциалните купувачи ще могат да сравняват по-лесно характеристиките на гумите преди да извършат покупка.
Европейският парламент прие проекторегламента в сряда без гласуване. Депутатите и шведското председателство постигнаха споразумение по въпроса в началото на октомври, като според докладчика на ЕП Иво Белет (ЕНП, Белгия) "новата система за етикетиране е проста мярка с голяма полза за околната среда и потребителите", като в същото време разходите на производителите ще са минимални.

 

Горивна ефективност, сцепление с влажен път и шум


По подобие на европейската енергийна марка, етикетите на автомобилните гуми ще използват разделение по класове, вариращи от тези с най-добри показатели (зелен клас "А") до тези с най-лоши (червен клас “G”). Освен че ще съдържат информация относно отражението на гумите върху разхода на гориво на колите, етикетите ще дават също информация за нейните показатели при влажен път и за произвеждания шум при движение (в децибели).


От 1-ви ноември 2012 г. доставчиците на гуми за пътнически коли, както и за леки и тежки товарни автомобили (гуми тип C1, C2 и C3), ще трябва да информират потребителите за класа на горивна ефективност, за сцеплението с влажен път и за произвеждания шум. Тази информация трябва да присъства на всички рекламни материали с технически характер, включително и на уебсайтовете. Настоящият регламент няма да се прилага за регенерирани гуми, професионални гуми за автомобили с висока проходимост, както и за състезателни гуми.


Всички гуми тип C1 и C2, произведени след 1-ви юли 2012 г., трябва да имат стикер или да бъдат придружени от етикет, когато се доставят от фабриката към магазин или гараж.


За разлика от домакинските уреди, гумите не винаги са изложени в магазините, затова депутатите настояваха дистрибуторите да бъдат задължени да показват етикета на купувача преди извършване на покупката, както и да го прилагат със или върху фактурата.

Безшумни гуми

За да се насърчи търсенето на гуми, които произвеждат малко шум, Парламентът успя да предоговори нов дизайн на пиктограмата за шум. Нивото на произвеждания външен шум при движение ще бъде посочен чрез намаляващи числа (шумът в децибели), отпечатани до черни вълни, излъчвани от високоговорител. Автомобилните гуми, произвеждащи малко шум (под 68 децибела), например ще бъдат етикетирани с една черна и две бели вълни до стойностите в децибели.

Стимули за горивоспестяващи и безопасни гуми

Държавите членки могат да решат да предоставят стимули на потребителите за насърчаване на търсенето на гуми с по-добри характеристики. Тези стимули ще могат да се дават за гуми, които са поне клас „C“ по отношение на горивната ефективност и сцеплението с влажна пътна настилка.