Антените на мобилните оператори били безопасни

Мисия Варна

25-11-2009, 20:46

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Излъчванията от базовите станции на мобилните оператори са безопасни за хората. Това казаха днес във Варна Йоханес Набекер, началник сектор "Стратегическо планиране и околна среда" в М-Тел, Георги Митрин, мениджър отдел "Радиопланиране" в Глобул и Бойчо Станков, мениджър "Оптимизация и планиране" във Виваком.

От морската столица те стартираха национална информационна кампания на трите мобилни оператора за безопасността на станциите им.


Акцията ще продължи до 2011 г.,  за реализацията й са заделени 200 000 лева.


В рамките на кампанията ще бъдат проведени серия семинари с местните власти, както и срещи с журналисти в различни градове.


Базовите станции са приемо-предавателни и имат нейонизиращо
лъчение, посочи Станков. Той уточни, че съоръженията трябва да бъдат разположени сред потребителите, тъй като капацитетът им е ограничен и в противен случай хората ще остават без обхват на телефоните си.


Във Варна тримата обявиха, че са правени проучвания на Световната здравна организация за безопасността на станциите и има определени максимални норми за електромагнитното им поле. В България приетите норми са от 45 до 100 пъти по-строги, уточни Станков.


Тримата коментираха, че допустимите нива на електромагнитните полета са фиксирани в наредба на министерството на здравеопазването, а Националният център по общественото здраве контролира изпълнението им от страна на операторите.


Станков уточни, че по принцип никое от дружествата не е наясно с броя и местоположението на станциите на конкурентите си. Тъй като Общинският съвет във Варна взе решение базовите станции да бъдат разположени на минимум 300 метра разстояние от детските заведения и болниците, операторите предоставиха пълна информация за броя им. Днес Станков съобщи, че в крайморския град има общо 143 базови станции. Колегата му от Глобул Митрин допълни, че дружествата са обжалвали решението на местния парламент пред съда. Той уточни, че, ако бъдат изнесени станциите от града, излъчването ще бъда невъзможно и на практика 80 на сто от Варна ще остане без покритие.